reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Americký ban na vývoz RTX 4090 do Číny: nárůst cen a radost pro Radeon RX7900 XTX

21.11.2023, Milan Šurkala, aktualita
Americký ban na vývoz RTX 4090 do Číny: nárůst cen a radost pro Radeon RX7900 XTX
Spojené státy zakázaly vývoz grafických karet Nvidia GeForce RTX 4090 do Číny kvůli vysokému výkonu pro úlohy AI. To má za následek zvyšování cen i radost pro AMD, kterému se zvýšily prodeje.
Americká vláda už před nějakou dobou vydala ban na vývoz nejvýkonnějších GPU do Číny, která by mola být využita k trénování systémů umělé inteligence (to vedlo např. k uvedení karet Nvidia A800 se sníženou paměťovou propustností). Pod tyto restrikce nově spadla i klasická grafická karta GeForce RTX 4090, což mělo hned několik vedlejších efektů. Stávající RTX 4090, které jsou ještě v regálech (v mnoha obchodech jsou již vyprodány), se tak staly horkým zbožím, jehož cena vyletěla nahoru. Zatímco doporučená cena je zde 13 tisíc juanů (41 tisíc Kč), obchody, které ještě nějaké ty kusy mají, je nyní prodávají i za 20 tisíc juanů (63 tisíc Kč), což je zhruba poloviční nárůst ceny. Toto se projevilo i v nárůstech cen dalších o něco méně výkonných karet, zejména GeForce RTX 4080 a RTX 4070 Ti.
 
Vítězem, který těží z tohoto banu, je však AMD. Když je nyní RTX 4090 ze hry, nejvýkonnější standardně dostupnou grafickou kartou na čínském trhu se stává Radeon RX 7900 XTX. AMD tak v Číně zaznamenává výrazně zvýšený zájem o svou vlajkovou loď, což se rovněž projevuje v nárůstech cen, i když zatím ne tak výrazných. Zde je pochopitelně dobré nezapomenout na to, že AMD zde sice bude těžit ze zvýšení prodejů, ale ne až tak ze zvýšení cen, protože tyto přirážky už půjdou především do kapes obchodníků.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama