reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Akamai zaznamenal největší PPS DDoS útok s 809 Mpps

26.6.2020, Milan Šurkala, aktualita
Akamai zaznamenal největší PPS DDoS útok s 809 Mpps
Společnost Akamai se zasadila o zmírnění dosud největšího PPS DDoS útoku, který  zaznamenala na své platformě. Ten dosáhl rekordní výše 809 milionů paketů za sekundu a cílil na jednu evropskou banku.
Nejmenovaná evropská banka zažila nebývalý útok typu DDoS. Společnost Akamai, která poskytuje servery pro tuto banku, řekla, že šlo o dosud největší PPS DDoS útok, který na své platformě zaznamenala. Dosáhl totiž výše 809 Mpps (milionů paketů za sekundu), čímž dosavadního rekordmana překonal zhruba dvojnásobně. Pokud jde o množství dat, to dosáhlo 418 Gbps a útok trval překvapivě jen 10 minut. Protokolové PPS útoky se snaží cílit na přetížení síťových zařízení nebo aplikací na nich běžících na rozdíl od BPS útoků, které cílí spíše na zahlcení sítě objemem dat, který není možné přenést.
 
DDoS útok
 
V této souvislosti připomeňme nedávný útok na Amazon Web Services, který byl BPS útokem a zaznamenal datový tok 2,3 Tbps, tedy asi 5krát více. Zajímavostí je, že PPS útoky nejsou příliš běžné a v tomto případě se počet IP adres dožadujících služeb zvýšil zhruba 600násobně proti normálu. Šlo patrně o nově vzniklý botnet, neboť překvapivých 96,2 % IP adres dosud nebylo při podobném útoku zaznamenáno a objevily se poprvé. To je také něco, co není vůbec běžné.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama