reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alan Turing, otec AI, bude na 50librové bankovce

18.7.2019, Milan Šurkala, aktualita
Alan Turing, otec AI, bude na 50librové bankovce
Britské bankovky by nás asi vůbec nezajímaly, nicméně tentokrát uděláme trochu výjimku, neboť na novou 50librovsku se dostane vědec, který pomáhal definovat umělou inteligenci i vyhrát 2. světovou válku. Alan Turing.
Jeden ze zakladatelů moderních počítačů a definice umělé inteligence jako takové, Alan Turing, se dočkal velké pocty. Bank of England jej totiž zvolila jako vědeckou osobnost pro novou 50librovou bankovku. Jeho jméno vzešlo i z návrhů veřejnosti, která se k tématu mohla vyjádřit po dobu 6 týdnů. Banka chtěla mít na bankovce vědce a celkem veřejnost navrhla 989 různých jmen. Alan Turing je jednou z nejvýznamnějších osob minulého století, i když by to od matematika možná nikdo nečekal.
 
Alan Turing na bankovce
 
Pokud jde o IT, tak se zabýval např. i umělou inteligencí, kterou pomáhal definovat a od něj vzešel také slavný Turingův test pro umělou inteligenci. Ten říká, že stroj je inteligentní tehdy, když člověk nedokáže rozeznat, zda komunikuje s člověkem nebo se strojem. Je tak i jedním ze zakladatelů moderních počítačů a algoritmizace. Alan Turing je ale i válečný hrdina, který přispěl k tomu, že 2. světová válka neskončila vítězstvím nacistů. Podařilo se mu totiž rozlousknout známý šifrovací stroj Enigma, kterým si Německo posílalo utajené zprávy. Vedle AI se tak významně projevil i v kryptografii.
 
I přesto ale dopadl jeho život dost neslavně. Kvůli své homosexualitě byl chemicky kastrován a zatčen za styk s 19letým mužem. V roce 1954 pak spáchal sebevraždu. Dnes je ale jiná doba, v roce 2013 mu byla královnou Alžbětou posmrtně vyslovena omluva a nyní se mu dostává pocty být zvolen jako nejvýznamnější vědec na nové bankovce, která by se v oběhu měla dostat v roce 2021. Předehnal dokonce i jiného významného vědce, Stephena Hawkinga.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama