reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alder Lake-S v nových detailech: až o 20% vyšší jednovláknový výkon

22.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Alder Lake-S v nových detailech: až o 20% vyšší jednovláknový výkon
Od procesorů Intel Alder Lake-S asi nelze čekat zázraky a schopnost dalece překonat konkurenci, nicméně dle nejnovějších informací by jejich výkon opravdu nemusel být ani trošku špatný. 
Můžeme říci, že procesory Intel Alder Lake-S budou na trhu soupeřit už spíše s příští generací Ryzenů, ovšem my aktuálně stále nevíme, zda si pro nás AMD chystá už 5nm Ryzeny se Zen4, anebo ještě jedny 7nm procesory se Zen 3, čili generaci Warhol. Ta by se dala označit za refresh dnešních Ryzenů 5000 a nevypadá to, že by nám Warhol mohly nabídnout zásadní vylepšení oproti Vermeer. 
 
 
Intel by v takovém případě mohl mít příležitost vrátit se do čela, neboť jeho Alder Lake dle uniklé prezentace (viz VideoCardz) nabídne až o 20 procent vyšší jednovláknový výkon jader Golden Cove tvořených pomocí procesoru Enhanced 10nm SuperFin, což je již třetí verze aktuálního procesu Intelu (dříve bychom řekli 10nm++). Otázka však je, co se tu bere jako základ, čili zda jde o Tiger Lake, což by byl ten lepší případ, nebo Rocket Lake.
 
Vedle toho se ani moc nedozvíme, co máme očekávat od vícevláknového výkonu, ale v tomto ohledu už může Intel těžko poskytnout jednoduše podané a nezavádějící informace, neboť Alder Lake budou svým složením jader i jejich počtem výrazně odlišné od Rocket Lake i Tiger Lake. Intel tak mluví o až dvojnásobném vícevláknovém výkonu, ale opět nevíme, s čím srovnává. 
 
Dále tu máme potvrzený jednak hardwarový plánovač procesů i podporu rozhraní PCIe 5.0, a to samozřejmě za předpokladu, že snímek je pravý a nezfalšovaný. Co se týče podpory Wi-Fi 6E a Thunderbolt 4, zde se Alder Lake nebudou lišit oproti letošním novým procesorům a co se týče podpory pamětí DDR5 i DDR4 (či LPDDR5 a LPDDR4), o tom již víme. Měly by to být v případě DDR5 dvoukanálové DDR5-4800 na desktopových procesorech či DDR4-3200 rovněž se dvěma kanály s tím, že DDR5 budou podporovány pouze na deskách s čipsetem Z690, či jak se bude označovat nový hi-end čipset pro desktopy. 
 
 
Vedle PCIe 5.0 má Alder Lake podporovat také verzi 4.0, a to na procesoru ve čtyřech linkách, čili pro přímé připojení SSD, zatímco PCIe 5.0 bude v šestnácti linkách určených pro budoucí grafické karty. Na PCIe 4.0 bude také už konečně aktualizována sběrnice DMI propojující procesor s čipovou sadou, přičemž zůstat by snad mělo osm linek, jež nabízí už Intel 500 Series pro Rocket Lake-S (ovšem stále verze PCIe 3.0). 
 
 
Pak už si jen můžeme připomenout, že procesory Alder Lake-S budou určeny pro patici LGA 1700 a ta už nebude čtvercová, ale obdélníková. To přináší jednu podstatnou otázku, a sice jak to bude s kompatibilitou chladičů a zda můžeme počítat alespoň s tím, že si vystačíme s novým montážním mechanismem (pokud jej výrobce chladiče nabídne). Rozteče montážních děr totiž budou pravděpodobně odlišné od LGA 1200/115x.  


reklama