reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alienware Alpha: mašina pro Steam i W8.1 je tu

24.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Alienware Alpha: mašina pro Steam i W8.1 je tu
V polovině srpna společnost Alienware slíbila, že v listopadu začne na evropských trzích prodávat svou novou konzoli Alpha, která přijde v několika konfiguracích, ale s jedním operačním systémem, a to Steam OS.
Alienware's 'Alpha' Steam Machine byla tedy představena již dříve a zaujmout nás mohla svými menšími rozměry a slušnou hardwarovou výbavou. V té době se už mluvilo o využití GPU s architekturou Maxwell, takže se přímo nabízely GeForce GTX 750 a 750 Ti. Dnes už je situace přeci jen odlišná a samozřejmě už byly představeny konkrétní specifikace.





Tyto specifikace tedy budou záviset na tom, jakou verzi si pořídíme, přičemž v nabídce budou čtyři v cenách £449 ($550), £499 ($700), £569 ($800) a £699 ($900). Všechny budou vybaveny stejným grafickým čipem, což bude mobilní GeForce GTX 860M, což asi nejednoho uživatele zklame. Však na trhu jsou dnes již daleko lepší řešení v podobě GeForce GTX 970M a 980M, jež se již dostaly do konkrétních modelů notebooků. Otázkou také je to, zda půjde o GTX 860M ve verzi s novějším GM107 nebo starším GK104. Grafická karta dle očekávání nepůjde vyměnit za jinou.





Co se týče procesoru, pak nejlepší model za 900 dolarů dostane Intel Core i7-4765T, přičemž i ostatní využijí procesory ze série Haswell T, a to Core i3 a Core i5. Jedná se přitom o socketové modely, takže je budeme moci eventuelně vyměnit za jiný. Operační paměti DDR3-1600 MHz budou mít kapacitu 4 nebo 8 GB a nakonec bude na výběr mezi 500GB, 1TB nebo 2TB pevným diskem.

Softwarová výbava bude tedy založena na SteamOS, ovšem podobně jako u Androidu a mobilních zařízení tu bude firemní nástavba. Ta se jmenuje Alpha UI a její uživatelské prostředí má vyhovovat především těm, kteří jsou zvyklí na gamepad a konzole. Alpha však může také bootovat přímo do svého výchozího systému Windows 8.1.

Je tedy zřejmé, že Alienware cílí především na uživatele konzolí a obývací pokoje, kde se Alpha utká s Playstation, Xbox či Wii.

Zdroj: Hexus.net
reklama