reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon kupuje výrobce chytrých vysavačů iRobot za 1,7 mld. USD

6.8.2022, Milan Šurkala, aktualita
Amazon kupuje výrobce chytrých vysavačů iRobot za 1,7 mld. USD
Amazon se chce stát ještě větším hráčem na poli chytré domácnosti. Pod svá křídla chce dostat společnost iRobot, která vyrábí chytré vysavače Roomba. Za firmu hodlá zaplatit 1,7 miliardy USD. 
Společnost Amazon už nějakou dobu rozšiřuje portfolio svých výrobků pro chytré domácnosti. Má už chytré reproduktory Alexa nebo video zvonky Ring, v nabídce je také její chytrý vysavač Astro. A právě na chytré vysavače se chce více zaměřit. Oznámila totiž záměr koupit ztrátovou společnost iRobot, která vyrábí chytré vysavače Roomba. Těch bylo celosvětově prodáno už přes 40 milionů kusů a v loňském roce začaly dostávat nový operační systém iRobot OS, pochopitelně postavený na využití AI. 
 
Roomba
 
Amazon chce za firmu zaplatit 1,7 mld. USD, resp. 61 USD za akcii. Před oznámením záměru byla hodnota jedné akcie 49,96 USD, Amazon tak hodlá zaplatit o 22 % více. Hodnota pochopitelně díky tomuto oznámení prudce vzrostla, a to na 59,54 USD. Pro zajímavost, před rokem byla na více než 87 USD. Částka 1,7 mld. USD zhruba odpovídá ročním příjmům firmy iRobot (pozor, ne ziskům, firma je mírně ztrátová). Půjde o čtvrtou největší akvizici Amazonu, pokud projde všemi schvalovacími procesy, např. konečným schválením od akcionářů firmy. Největší akvizicí Amazonu bylo Whole Foods za 13,7 mld. USD, druhé bylo studio MGM za 8,5 mld. USD a třetí pak 1Life Healthcare za 3,9 mld. USD. Colin Angle by měl zůstat CEO společnosti iRobot a za firmu chce Amazon zaplatit penězi. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama