reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon PartFinder ověří kompatibilitu vybíraného hardwaru

3.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Amazon PartFinder ověří kompatibilitu vybíraného hardwaru
Vyznat se v tom, který hardware je kompatibilní nebo by dle specifikací měl být kompatibilní, to není pro každého snadný úkol. Amazon si tak připravil nástroj PartFinder, který nám to má usnadnit. Zatím ale nefunguje zrovna dobře. 
Amazon PartFinder je tak služba podobná tomu, co nabízí PCPartPicker a že sotva začala, tak je jasné, že ještě zdaleka není na stejné úrovni. Pokud si vybereme třeba standardní SATA SSD jako Samsung 860 EVO, PartFinder zahlásí, že si není jistý kompatibilitou s deskou EVGA Z370-FTW nebo Asus ROG Maximus X Hero. Čili zatím tato služba spíše nefunguje než funguje. 
 
 
Amazon chce prostřednictvím PartFinderu posloužit jednak koncovým uživatelům a zákazníkům, kteří budou méně tápat při výběru hardwaru, což má samozřejmě ten předpoklad, že nás nebude přesvědčovat o bezproblémovosti kombinace Ryzenu a desky s LGA 1151. Amazon tím ale poslouží i sám sobě, protože pokud si méně lidí vybere špatný hardware, znamená to i méně vráceného a potenciálně poškozeného zboží.  
 
Je třeba uznat, že dnes jsme na tom s kompatibilitou hardwaru a jeho "blbuvzdorností" lépe než třeba v 90. letech, kdy nebyl žádný problém si zničit AT desku špatným zapojením napájecích konektorů nebo zdroj (a možná i další hardware) jeho přepnutím na 110 V a desky s čipovými sadami různých výrobců si často nerozuměly ani samy se sebou. Dnes už takové věci řešit moc nemusíme, ale i tak je tu pár pastí, jako třeba kompatibilita procesorů s deskami vybavenými paticí LGA 1151, což je pochopitelně o moderních Coffee Lake a starších deskách pro Skylake. I při správném výběru komponent dle obecné kompatibility ale mohou vzniknout problémy s tím, že se něco nevejde do skříně nebo kabel zdroje nedosáhne na své místo. Výrobci skříní ale už běžně udávají příslušné maximální rozměry komponent, jako jsou karty, procesorový chladič či zdroj, takže prostě a jednoduše, PC je na tom z hlediska kompatibility a informací o ní mnohem lépe než bývalo. 
 
Je otázka, z čeho bude PartFinder vycházet a zda se Amazon odhodlá alespoň nejprodávanější hardware navzájem testovat, nebo bude vycházet pouze ze specifikací a v případě výrobců desek z tabulek s testovaným hardwarem (především operační paměti). Nakonec by mohl využít také zpětnou vazbu zákazníků. To se teprve uvidí. Zatím lze říci to, že PartFinder dá o sobě vědět automaticky a prostřednictvím vlastní lišty zobrazené hned nad fotografiemi produktu dá vědět, zda je s dříve vybranou komponentou kompatibilní, není, nebo si není jistý. Pokud ale zatím nedokáže ani určit to, že SATA SSD od Samsungu bude pracovat na moderní desce pro Intel Core, měl by asi zatím zůstat ještě skrytý. 
 
Zdroj: Anadtech


reklama