Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon propustí dalších 9000 lidí, pro letošek to tak bude už 27 tísíc

20.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Amazon propustí dalších 9000 lidí, pro letošek to tak bude už 27 tísíc
Amazon je další firmou, která ohlašuje propouštění, letos už podruhé. K původně ohlášeným 18 tisícím propuštěných lidí nyní připadne dalších 9 tisíc. Nejde přitom o pracovníky v logistice, ale o korporátní pracovní sílu společnosti.
Už na začátku února ohlásily společnosti jako Alphabet, Microsoft, Dell nebo IBM a Amazon masivní propouštění a bylo takto oznámeno propuštění 67 tisíc lidí. Od té doby to narostlo a např. Facebook přidal dalších 10 tisíc. V případě Amazonu to bylo 18 tisíc lidí, ale jak to vypadá, u tohoto čísla se neskončí a o další polovinu (9000 lidí) bude ještě navýšeno. To posune celkový počet propuštěných lidí na 27 tisíc. Nejvíce to zasáhne Amazon Web Services, HR, reklamu nebo Twitch, ale nejde o konečný výčet. Samotný Amazon má sice 1,54 mil zaměstnanců, ale většina pracuje ve skladech. Pokud jde o korporátní pracovní sílu, tam jde o zhruba 350 tisíc lidí.
 
Amazon logo
 
Amazon tímto chce reagovat na ekonomickou situaci a umravnit finanční náklady. Jako většina podobných firem, i on během pandemie nabral příliš mnoho lidí a přidal se k populárnímu prokazování růstu společností růstem počtu zaměstnanců. Toto se např. vyhnulo společnosti Apple, která nijak zvlášť nenabírala, do těchto pozic nabírá podstatně opatrněji, a je tak jednou z výjimek, která se nyní nepřidala ani k opačnému kroku, masivnímu propouštění.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.