reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMBER Lab předvádí svého běžícího bipedního robota

21.3.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
AMBER Lab předvádí svého běžícího bipedního robota
Společnost AMBER Lab nedávno zveřejnila video, ve kterém můžeme vidět běhat bipedního robota. Výzkumný tým se zaměřuje na studium lidských pohybů a výsledky pak aplikuje na své stroje, které se proto pohybují přirozeněji.
Vyrobit robota, který zvládne svižně a přirozeně běhat, není úplně jednoduché. Existují však společnosti, které se právě snaží vyvinout roboty, kteří se zvládnou pohybovat stejně jako lidé, nikoliv třeba na kolečkách. Šikovné chodící stroje má na svědomí třeba známá společnost Boston Dynamics, kterou chce v současné době Alphabet prodat kvůli vidině nedostatečných zisků v budoucnosti.

Od Boston Dynamics jsme však mohli vidět spíš čtyřnohé běhající roboty. Je pravda, že ti jsou skutečně rychlí, dovedou třeba i skákat. Co se však týče přímo bipedních robotů, není už tak jednoduché přimět je opravdu rychle běhat, jejich humanoidní robot Atlas se o to už také pokoušel.

AMBER Lab - celým názvem Advanced Mechanical Bipedal Experimental Robotics Lab - se na dvounohé roboty přímo zaměřuje. A nedávno zveřejnila společnost video, v němž předvádí jednoho ze svých strojů, jak velmi svižně a šikovně běhá na běžeckém pásu v testovací místnosti. Jeho pohyby skutečně připomínají ty lidské, protože jsou i poměrně plynulé a přirozené. Přesvědčte se sami ve videu níže.


Tento běhající robot se nazývá Durus-2D, a i když to není ten nejrychlejší dvounohý stroj, má ve svých pohybech jistou přirozenost. To je pro společnost AMBER Lab hodně důležité, protože se specializuje i na robotické protézy. Své roboty proto navrhuje tak, aby byli co nejpodobnější fungování lidských svalů a kostí.

Robotické protézy mají určitě svou budoucnost, a proto je fascinující, jak rychle se robotika posouvá kupředu. Taková robotická končetina, která bude fungovat jako ta skutečná, bude užitečná pro lidi, kteří podstoupili například amputaci nebo mají jiné zdravotní omezení. Po výrobcích od AMBER Lab by tak teoreticky měla být i poptávka a společnost by nemusela skončit tak, jako již zmiňované Boston Dynamics.

Zdroj: engadget.com

reklama