reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD a Gigabyte mají dle Aseteku zastavit prodej karet s vodním chlazením

7.12.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD a Gigabyte mají dle Aseteku zastavit prodej karet s vodním chlazením
Společnosti AMD a Gigabyte dostaly od Aseteku výzvu k tomu, aby zastavily prodej karet Radeon R9 Fury X a Gigabyte GTX 980 série Waterforce. Figuruje tu totiž ještě jedna společnost, a sice výrobce vodních chladičů Cooler Master.
Spory firem Asetek a Cooler Master jsou dobře známy a trvají již pár let. Vzpomenout si můžeme na patent firmy Asetek ohledně vodního bloku pro grafické karty nebo již proběhlý spor obou firem, který prohrál Cooler Master. Právě tato firma vyrábí pro AMD a Gigabyte vodní chladiče určené kartám Radeon R9 Fury X a GeForce GTX 980 Waterforce (GV-N980WAOC-4GD), přičemž názor Aseteku je takový, že tyto chladiče porušují jeho patenty.




- z patentu firmy Asetek -


Zmíněné karty využívají vodní chladič vycházející z modelu Cooler Master Seidon 120M, jenž byl předmětem sporu mezi CM a Asetekem ve Spojených státech. Výsledkem bylo, že bylo rozhodnuto o porušení patentů Aseteku a Cooler Master musel z amerického trhu řady Seidon, Nepton a Glacier stáhnout a zaplatit Aseteku 14,5 % z tržeb získaných předchozím prodejem těchto chladičů. Hlavním předmětem sporu přitom je spojení vodní pumpy a vodního bloku v jeden modul.

Cooler Master (konkrétně tedy CMI USA, Inc.) ale otevřel pro tento rok nový spor s Asetekem a před několika dny bylo opět rozhodnuto v jeho neprospěch. V platnost tedy vstoupil soudní příkaz nařizující zákaz prodeje jistých produktů ve Spojených státech a Cooler Master má navíc zaplatit už 25,4% z tržeb vodních chladičů, jež získal v tomto roce. CMI ale má stále možnost odvolání, nicméně Asetek i tak už vyzval firmy AMD a Gigabyte, aby v USA přestaly prodávat své karty s vodními chladiči od CM. Týká se to zatím jednoho výše uvedeného modelu Waterforce od Gigabyte, přičemž model GV-N98TXTREME W-6GD je nyní zkoumán a pravděpodobně rozšíří seznam "zakázaných karet", přičemž to samé může čekat kartu Gigabyte GTX 980 Ti Xtreme.




- vodní blok s pumpou na Radeon R9 Fury X -


Asetek už také vydal prohlášení, že se dosud s Cooler Masterem nedohodl na žádném licenčním ujednání a ani to v dohledné době neplánuje, čili spor bude pravděpodobně pokračovat a Cooler Master bude zatím platit nemalé poplatky. Otázka nyní je, co na to AMD, neboť je jasné, že firma o sporu Aseteku a CM věděla, a přesto se rozhodla využít Seidon 120M, ačkoliv její starší Radeony R9 295X2 využívaly chladiče právě od Aseteku. Je tedy možné, že AMD bude dále jako mrtvý brouk čekat na to, jak se situace vyvine, nebo se může s Asetekem nějakým způsobem dohodnout. Nově vyrobené R9 Fury X by tak mohly vyměnit chladiče od CM za chladiče Asetek. Jisté je, že to poslední, co AMD potřebuje, je stažení svých Fury X z amerického trhu, když už jich na něm konečně má dostatek.

Zdroj: techPowerUp
reklama