reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD brzy sníží ceny procesorů FX a chystá 3 nové

18.8.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD brzy sníží ceny procesorů FX a chystá 3 nové
Společnost AMD se v poslední době věnuje především procesorům určeným pro sockety FM2+, což jsou v drtivé většině APU vybavené silnou integrovanou grafikou. Co se ale děje kolem starších procesorů FX?
Z posledních měsíců i let, stejně jako ze zveřejněných plánů firmy do budoucna, můžeme mít pocit, že AMD jednoduše nechá své procesory FX pro socket AM3+ jednoduše vyšumět do ztracena. Procesory FX, jejichž řady byly z hlediska architektury aktualizovány naposled na konci roku 2012, kdy přišly modely s kódovým označením Vishera, dosud nemají svého nástupce, a to ani takového, který by se objevil v plánech do budoucna. Takže zatím vše nasvědčuje tomu, že platforma AM3+ za čas zmizí a nebude ničím nahrazena. Zmizet s ale ještě nechystá a namísto toho mají klesat ceny procesorů FX, což se má projevit již prvního září a dokonce se mají objevit tři nové modely.





Zatím jsou tyto procesory ale stále ještě v nabídce obchodů a AMD se dle informací serveru Hexus.net chystá podstatně snížit jejich ceny, což se nejvíce dotkne těch nejvýkonnějších modelů. Jde tedy o procesory FX "Centurion", které se objevily v předchozím roce jako dva poslední přírůstky do řady procesorů FX "Vishera", konkrétně FX-9370 a FX-9590. Ty asi nejvíce zaujaly svým nebývalým TDP, které bylo stanoveno na 220 W. To je o 80 W více než mají nejvýkonnější desktopové procesory Intel Core, a to včetně očekávaných Haswell-E.

Zmíněný procesor AMD FX-9590 tak má zlevnit ze stávajících 225 GBP na 175 GBP, tedy na cca 78 % původní ceny. Když si tedy vezmeme, že u nás tento procesor dnes stojí cca 6550 Kč, měl by zlevnit na nějakých 5100 Kč. Tím by se dostal pod cenu konkurenčního Core i5-4690K. Cena oblíbeného procesoru FX-6300, který figuruje i v našich doporučených sestavách (model HOME), by také měla klesnout, a to z 2400 na cca 2100 Kč s DPH.

Co se týče nových procesorů FX, o nich se ví pouze to, že se zařadí do série 8, čili půjde o osmijádrové modely se čtyřmi moduly Piledriver a dva z nich mají mít TDP 95 W.

Zdroj: Hexus.net
reklama