reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Cezanne Refresh: čekají nás mobilní APU s křemíkem Barcelo?

21.10.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD Cezanne Refresh: čekají nás mobilní APU s křemíkem Barcelo?
O plánech společnosti AMD není snadné mít přehled, a to především proto, že sama spíše mlčí, a tak vzniká prostor pro mnohé spekulace a celkový obrázek si musíme dávat dohromady po střípcích. A jeden takový nese název Barcelo. 
O Barcelu jsme již jednou slyšeli, a to letos v dubnu, kdy se objevilo označení Barcelo-U, které přitom jde dohromady právě s procesory, které se mají jmenovat AMD Ryzen 7 5825U a Ryzen 5 PRO 5675U. Barcelo-U je pochopitelně označení pro úsporné čipy, a to dle dříve uniklé roadmap konkrétně pro 15W modely. Samozřejmě tu mluvíme o nezaručených informacích, ale co naplat, když nic jiného není k dispozici, nicméně zdroj těchto informací tu v podstatě potvrzuje starší zprávu, takže nelze mluvit o ničem neočekávaném a překvapivém. 
 
 
V prvé řadě je třeba připomenout, a ukazuje na to i výše uvedená roadmap, že AMD se už v rámci aktuální generace rozhodlo namixovat svá APU ze Zen 3 (Cezanne) a Zen 2 (Lucienne, v podstatě refresh Renoiru). 
 
Zen 2 a Zen 3 pohromadě v generaci Ryzen 5000
 
Nyní to vypadá tak, že se chystají procesory a APU Ryzen 6000, které mají být exkluzivně založeny na Zen 3+ a pak tu bude refresh dnešních Cezanne, čili právě Barcelo, přičemž AMD se mělo rozhodnout je zařadit právě ještě mezi Ryzen 5000, čili jde o zmíněné AMD Ryzen 7 5825 a Ryzen 5 PRO 5675, případně další. 
 
Je třeba hned dodat, že tento způsob by byl vzhledem k zákazníkům jistě mnohem přívětivější a upřímnější, než kdyby AMD opět další generaci namíchalo z výrazně odlišných procesorů. Tyto informace nám poskytuje konkrétně leaker ExecutableFix, čili jeden z těch důvěryhodných. 
 
Zatím se ale vůbec nedozvídáme, v čem má být Ryzen 7 5825U lepší než dnešní model 5800U. I vzhledem k označení je ale velice pravděpodobné, že půjde prostě a jednoduše jen o takty (CPU a případně iGPU), které se mohou mírně zvednout. AMD tak přinese na trh trošku lepší Cezanne, které budou tvořit levnější nabídku vedle zbrusu nových Rembrandt, a to i proto, že budou ještě stále určeny pro paměti DDR4 a ne pro nové a drahé DDR5. 
 
Co se ale týče výkonnějších mobilních APU série H, pak ty byl všechny už měly být tvořeny čipy Rembrandt-H tvořenými 6nm procesem s jádry Zen 3+ a RDNA 2. Vedle nich tu stejně jako v případě Cezanne-H žádná slabší a levnější alternativa být nemá.  


reklama