reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD EPYC Turin: prý až 256 jader Zen 5 a 600W cTDP

29.10.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD EPYC Turin: prý až 256 jader Zen 5 a 600W cTDP
Společnost AMD samozřejmě už dávno vyvíjí procesorové architektury, které nastoupí za chystané Zen 4, přičemž nyní se už dozvídáme zajímavé, i když nezaručené informace o Zen 5 a příslušné generaci EPYC Turin. 
Aktuálně jsou na trhu procesory EPYC 3. generace, čili Milan se Zen 3, následovat má generace Genoa se Zen 4 a poté již Turin založený na Zen 5. Už Genoa by přitom měla zvednout počet jader z dnešních 64 na 96, a to prostě přidáním dalších čtyř 8jádrových čipletů pod "pokličku", což už není čistá fáma či odhad, ale informace potvrzená díky datům, která byla ukradena firmě Gigabyte a poté zveřejněna. 
 
Ještě se také sluší uvést, že AMD by mělo relativně brzy dostat na trh (ještě před Genoa) další procesory EPYC generace Milan-X, čili Zen 3 využívající V-Cache, přičemž po Genoa má dorazit další mezigenerace zvaná Bergamo (opět Zen 4) ale to jinak nemá nic společného s tímto tématem. 
 
 
Dle informací od leakerů ExecutableFix a Greymon55 mají být procesory EPYC Turin kompatibilní ještě s platformou SP5, ale otázka je, jak by to mělo být s jejich čiplety, nebo jak chce AMD docílit počtu 256 fyzických jader. Těžko lze totiž očekávat procesor s jedním I/O čipem, okolo nějž bude posázeno 32 osmijádrových čipletů jeden vedle druhého. Zde se přitom dozvídáme, že Turin má být výsledkem evoluce technologie V-Cache. 
 
Čili AMD tu pravděpodobně již může chtít na sebe vrstvit jednotlivé čiplety či snad čiplety na I/O čip. Ostatně vrstvení procesorových jader do pater není s ohledem na jejich chlazení moc dobrý nápad, což AMD v případě chystaných Zen 3 s V-Cache řeší prostě tak, že V-Cache se nachází nad L3 cache čipletu a procesorová jádra po stranách mají nad sebou jen holý křemík. 
 
z prezentace ukradené firmě Gigabyte 
 
Takže je otázka, jak to AMD se svými vrstvenými X3D čiplety vůbec zamýšlí a jaké pouzdření zde vůbec použije. Moderní technologie přitom této firmě dávají řadu různých možností, že je dopředu v podstatě nemožné odhadnout, jaký bude výsledek. 
 
Od leakerů se dozvídáme to, že vedle 256jádrové verze Turinu by tu měla být i 196jádrová, což je ale tak nějak samozřejmé a pak tu máme cTDP (konfigurovatelné TDP) až do výše 600 W. Jde sice až o budoucí procesorovou generaci v řadě Milan - Milan-X - Genoa - Bergamo - Turin, ale i tak jde o velice výrazné zvýšení TDP z dnešního maxima 280 W. 
 
Uvidíme tak, kterou cestou AMD půjde a zda už konečně začne vrstvit logické čipy, což z dnešního pohledu není pravděpodobné, anebo zda bude tvořit třeba 16jádrové čiplety, jichž by tak na 256jádrovém procesoru stačilo rovněž 16 a to už nevypadá tak neschůdně.  


reklama