reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD EPYC Zen4 Genoa ukázal své tajemství pod rentgenem

10.1.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD EPYC Zen4 Genoa ukázal své tajemství pod rentgenem
Nedávno jsme tu měli fotografii vzorku procesoru AMD EPYC generace Genoa, čili s mikroarchitekturou Zen 4. Nyní se na něj můžeme podívat znovu, a to netradičním způsobem díky rentgenu. 
AMD EPYC Zen 4 zvaný Genoa bude navazovat na dnešní procesory Milan s jádry Zen 3 a nabídnout má až 96 jader, ovšem ne díky zvýšení počtu jader na čiplet (CCD), ale zvýšením počtu samotných čipletů pod heatsprederem. Schválně tak, jestli se to projeví na rentgenu. 
 
 
Zde to bohužel rozhodně nebude jednoznačné, neboť tu byl k dispozici pouze 16jádrový vzorek, ovšem o tom, že tu bude až 96 jader ve 12 čipletech, už stejně v není pochyb, neboť nám AMD dříve potvrdilo maximální počet jader.
 
 
A pak nám i ukázalo renderovaný snímek, na němž je jasně vidět 12 čipletů. 
 
 
Díky snímkům od VideoCardz se tu díváme konkrétně na 16jádrový EPYC Genoa s taktem (zatím) až 3,7 GHz a 195W TDP. Jeho zadní strana je rozdělena na čtyři jasně odlišitelné části se šachovnicovým uspořádáním kontaktních plošek. Každá z těchto částí přitom obsahuje cca 1520 plošek.
 
 
Pod rentgenem pak jasně vidíme středový I/O čip, pod nímž jsou z druhé strany umístěny SMD kondenzátory a další už jsou na vrchní straně substrátové destičky, kde tvoří i místo pro samotné 5nm čiplety. A skutečně to vypadá, že je tu dost místa na to, aby byly těsně vedle sebe posázeny až tři čiplety, čili celkově 12. 
 
Procesory Genoa mají dorazit letos stejně jako Ryzeny 7000 se Zen 4. Využívat budou 12 paměťových kanálů pro DDR5-5200, až 128 linek rozhraní PCIe 5.0 a jejich TDP bude až 400 W. Pak se už nelze divit jejich tisícům pinů a masivnímu provedení. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama