reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD je zpět? Ve firemních testech Zen předčil i Broadwell-E

19.8.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD je zpět? Ve firemních testech Zen předčil i Broadwell-E
Společnost AMD vypustila na veřejnost nové informace o svých chystaných procesorech Zen, které ještě nemá na trhu, ale alespoň se můžeme podívat na oficiální informace o tom, co od nich můžeme čekat. Je tedy AMD zpět?
"Jsme zpět a pouze začínáme", tak uvádí procesory s architekturou Zen jeden z obrázků vypuštěné prezentace, která nás informuje o tom, co můžeme od prvních Summit Ridge a navazujících procesorů očekávat. Vedle toho byly potvrzeny také 32jádrové serverové procesory Naples, ale ještě čekáme na potvrzení 48jádrových Starship, ale to už má být další 7nm generace, které se možná dočkáme ve vzdálenější budoucnosti.





AMD stále mluví o generačním výkonnostním skoku a to +40 % IPC (instrukce za takt) a veřejně už ukázalo osmijádrový Summit Ridge architektury Zen, který dokáže zpracovávat najednou až 16 vláken. Ten měl překonat stejně disponovaný procesor Intel Broadwell-E, a to ve vícevláknovém renderovacím testu v Blenderu. Oba procesory měly pracovat na stejném taktu a měly k dispozici stejný počet fyzických i logických jader, takže v tomto ohledu to vypadá velice nadějně.





Společnost AMD do vývoje architektury Zen investovala v předchozích čtyřech letech značné prostředky a povolala také známého procesorového architekta Jima Kellera, který stojí za úspěšnými architekturami K7 a K8. Keller svou práci dokončil již v minulém roce a od té doby už AMD na základě jeho práce tvoří konkrétní modely, jichž se už dle oficiálních informací dočkáme ne na konci tohoto, ale na začátku příštího roku a půjde o desktopové Summit Ridge s až osmi jádry. Je ale možné, že už před koncem 2016 budeme vědět, jak jsou na tom první Summit Ridge s výkonem, a to nejlépe z nezávislých testů.





Zen staví na zelené louce a zcela se oprostil od předchozí nepříliš úspěšné architektury Bulldozer. Znamená to zcela novou architekturu procesorových jader i cache, máme tu SMT (simultaneous multithreading), čili schopnost zpracovávat v jednom fyzickém procesorovém jádře dvě procesová vlákna (Intel má svůj Hyperthreading).





Procesory Zen by měly postupně nahradit vše, co AMD v oblasti x86 právě vyrábí. Budou se tak vyrábět ve verzích pro desktopy, notebooky, servery, a to včetně pasivně chlazených 2 v 1, integrovaných systémech, HPC, datacentrech, atd. Myslelo se také na škálování, čili zapojení více procesorů v jednom systému, ovšem nejdříve se dočkáme my, zájemci o desktopové počítač, kteří budou mít k dispozici platformu AMD AM4 a zmíněné Summit Ridge. Tato platforma je určena také pro 7. generaci APU, čili Bristol Ridge, která by měla být poslední založená na architektuře Bulldozer.

Když už jsme je zmínili, pak dle dřívějších očekávání už měly být dávno tu, i když jsme nebyli zvědaví na ně, jako spíše na nové čipsety, socket a celkově platformu, která se kolem něj točí. Samotné Bristol Ridge totiž stále budou 28nm APU, na nichž bude asi zajímavé pouze to, že využijí paměti DDR4. Není tak divu, že AMD s nimi počítá především pro OEM PC, která by dle nejnovějších oficiálních informací dorazit někdy v této polovině roku. Potvrzeno bylo, že platorma AM4 bude vedle pamětí DDR4 podporovat také 3. generaci PCI Express, dále 10Gb/s USB 3.1, NVMe a SATA Express. AMD tak konečně bude mít na trhu moderní platformu, která se bude moci ve své vybavenosti rovnat i tomu, co Intel používá u procesorů Skylake (Intel 100 Series).

AMD rovněž zveřejnilo stručný výhled do příštích 12 měsíců, kdy chce získat vyšší podíl na trhu s GPU díky Polarisu a Veze, vrátit se k růstu v oblasti PC právě díky Zenu, navrátit se na serverový trh, což zase zajistí Naples a vytvořit si nový prostor na trhu "Semi-Custom".

Zdroj: TZ AMD
reklama