Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Kaveri: CPU rychlejší o 20 % a GPU o 30 %

28.11.2013, Jan Vítek, aktualita
AMD Kaveri: CPU rychlejší o 20 % a GPU o 30 %
Salámovou metodou se na web dostávají informace nových APU Kaveri, která se už pomalu chystají na trh. Nyní se můžeme podívat na část prezentace, která ukazuje platformu "AMD Kaveri 2.0", tak hurá na ni.
O AMD Kaveri jsme se už mohli dozvědět, že nabídne celkový výkon až 856 GFLOPS a již dlouho se ví o jeho CPU Steamroller a grafickém jádře s architekturou Graphics Core Next. Nyní AMD upřesnilo, že se můžeme těšit na procesorový výkon, který bude oproti jádrům Piledriver vyšší o 20 procent, a to při stejné spotřebě. Grafiký výkon pak má být oproti předchozím integrovaným jádrům vyšší dokonce o 30 %.





Slide se také týká mobilních čipů, jejichž TDP se bude pohybovat mezi 15 a 35 W, ovšem zvýšení výkonu se pochopitelně bude týkat celé nové rodiny Kaveri. Procesorová jádra tu budou až čtyři, což tedy znamená stejně jako u Piledriver dva dvoujádrové moduly Steamroller se dvěma 128bit FMAC, jež budou sdílet FPU a MMX jednotku. Co se týče grafiky, pak integrovaný Radeon řady R7 dostane až 512 Stream procesorů v osmi jednotkách GCN a také HUMA, čili heterogenní paměťový kontroler zajištující CPU a GPU přístup do společné paměti. Dále slide mluví o podpoře dvou GPU s využitím řady Crystal, což bude další generace mobilních Radeonů.

Konkrétně už můžeme také mluvit o jednom desktopovém APU Kaveri, a to modelu A10-7850K, o němž však nejsou známy všechny důležité informace. Ví se o čtyřech procesorových jádrech na základní frekvenci 3,7 GHz, grafice právě s 512 Stream procesory na 720 MHz a 95W TDP. Když to srovnáme s doposud nejlepším APU - A10-6800K, pak jeho čtyři jádra pracují na 4,1 - 4,4 GHz, grafika s 384 SP na 844 MHz a TDP je srovnatelné - 100 W. Dojde tedy k výraznému navýšení počtu shaderů u grafiky, což by i přes nižší pracovní frekvenci mělo přinést kýžený nárůst výkonu. Frekvence bude snížena také u procesoru, čili ten by měl být opravdu dobrý, aby vykázal vyšší výkon.

Další novinkou je informace o dekodéru UVD 4.2 pro video a video kompresním enginu VCE 2.0, přičemž o bezpečnost se postará jednotka SAMU 2.0. Zbrusu nový pak bude ACP, jistý audio koprocesor. Pak tu máme podporu rozhraní PCI Express 3.0 x16 pro připojení samostatné grafiky a nové bude i vyhrazené rozhraní PCIe určené přímo pro SSD. Majitele notebooků s Kaveri by měla potěšit funkce AMD Start Now 3.0, která bude nejspíše podporovat Connected Standby z Windows 8.1 pro zajištění datového připojení i v pohotovostním režimu.

Desktopové Kaveri přijdou 14. ledna 2014 a následovat je budou mobilní verze.

Zdroj: X-bit labs