reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Kaveri Refresh v polovině roku, chystá se Bristol Ridge

29.1.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD Kaveri Refresh v polovině roku, chystá se Bristol Ridge
Hned dvě novinky o chystaných APU se objevily během včerejšího odpoledne. Jednak se můžeme těšit na to, že v polovině tohoto roku má dorazit vylepšená generace procesorů Kaveri "Godavari" v tom příštím pak bude následovat generace Bristol Ridge.
Můžeme v tom tedy vidět i analogii k procesorům Intel Haswell, Haswell Refresh a Broadwell. I v jejich případě byla generace Haswell Refresh neplánovaná a šlo jen o vylepšenou generaci Haswell. Až nyní přichází pomocí pokročilejšího procesu vyráběné Broadwell. O něco podobného by tedy mělo jít ve spojení s AMD Kaveri, Godavari (Kaveri Refresh) a APU s kódovým označením Bristol Ridge, o nichž můžeme mluvit jako o desktopové alternativě mobilních Carrizo.




z prezentace o APU Kaveri


Společnost AMD také už jednou prodloužila život generaci svých APU, však to není tak dávno, co jsme se po generaci Trinity nedočkali právě Kaveri, ale Richland, které znamenaly jen mírné vylepšení díky vyšším taktům. Akorát v té době ještě nebylo ve spojitosti s procesory používáno slovo Refresh.

Nové Godavari mají přijít na trh někdy v polovině roku a možná že už brzy v červnu, kdy bude na pořadu dne veletrh Computex. Godavari je příhodné kódové označení, protože stejně jako v případě Kaveri jde o velkou indickou řeku. A je také celkem zřejmé, že Godavari využijí stejný socket jako Kaveri, čili FM2+, přičemž se nezmění nic, co se týče počtu procesorových jader či maximálního počtu shaderů v GPU. Jejich navýšení by ostatně ani nedávalo smysl vzhledem k tomu, že úzkým hrdlem se už pro Kaveri stala propustnost pamětí DDR3. Zde bude nutné přejít na nové paměti a záležet bude pouze na AMD, zda v příští generaci využije už dostupné DDR4, nebo jako Intel nabídne velkou cache přímo pro GPU (či snad obojí?).

Hlavním rozdílem tedy má být nastavení pracovních frekvencí, a to prý až o pětinu, přičemž prahové hodnoty TDP mají zůstat stejné. Novým nejlepším APU z dílny AMD se tak má stát model A10-8850K, nástupce dnešního A10-7850K. Jeho procesor má dostat pouze 100 MHz navíc, takže by pak pracoval na 4,1 GHz, ovšem GPU bude pracovat ne na 720 MHz, ale až na 856 MHz. Nicméně ani dnes není velký problém přetaktovat GPU v A10-7850K až na 1000 MHz, ale asi nikdo nemůže čekat, že nová APU nabídnou stejné základní frekvence, jakých bylo dosaženo při pokusech o přetaktování předchozí generace. Co se týče zbytku řady Godavari, půjde o modely A10-8750, A8-8650K, A8-8650, A6-8550K, Athlon X4 870K, Athlon X4 850, A10 Pro-8850B, A10 Pro-8750B, A8 Pro-8650B, A6 Pro-8550B a A4 Pro-8350B.





AMD Bristol Ridg' by měly být v podstatě desktopová Carrizo, již zbrusu novou generaci APU chystanou na příští rok. Pokud ale očekáváte bombastické specifikace, asi budete zklamaní. Konfigurace APU má totiž zůstat stejná jako u Kaveri, čili tu máme 4 CPU jednotky a 8 GPU jednotek, přičemž předpokládáme každá část GPU bude stejně jako dnes složena ze 64 GCN shaderů (proč by jich ale nakonec nemohlo být víc?). Očekávat ale můžeme také vylepšenou architekturu, takže v případě procesorů už nepůjde o Steamroller, ale o Excavator, po němž už AMD plánuje generaci Zen.

V případě GPU části můžeme očekávat architekturu GCN 1.2, čili stejnou, jakou nabízí dnešní čipy Tonga (Radeon R9 285) a vedle toho zde má AMD vůbec poprvé využít paměti DDR4, které by s vylepšenou architekturou a vyššími takty přinést tolik kýžený grafický výkon. Jenomže Bristol Ridge budou stále vyráběny 28nm procesem, což je jasný handicap a jejich maximální TDP zůstane stejně jako u Kaveri na 95 W. Od procesoru můžeme očekávat vyšší výkon, ale jen cca o desetinu, zatímco grafické jádro může být rychlejší až o třetinu.

AMD Bristol Ridge je tedy plánováno na třetí kvartál příštího roku, ovšem v tu dobu se mají objevit i první procesory 14nm generace Zen. Snad tedy AMD brzy přijde s novou roadmap, která vše ujasní.

Zdroj: Hexus.net
reklama