reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD končí s "vysavačovým" chlazením svých grafických karet

6.3.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD končí s "vysavačovým" chlazením svých grafických karet
Když minulý rok přišly na trh první grafické karty generace Navi, AMD bylo mnohými kritizováno za své chladiče, respektive za to, že se tvrdošíjně drželo klasického designu. V tomto roce už jej ale na herních kartách opustí. 
Zákazníci by si na Radeony RX 5700 a RX 5700 XT s tzv. blower chladiči ani nestěžovali, jen kdyby měli možnost výběru. Jenomže nepříjemně dlouho byly k dispozici pouze karty v referenčním designu, takže byly na výběr pouze ony, anebo čekání na nereferenční modely (případně nové GeForce RTX Super, pochopitelně). 
 
 
AMD své rozhodnutí vybavit své první Radeony Navi takovým chlazením obhajovalo tím, že mu jde o zajištění odvodu teplého vzduchu mimo skříň pro případ, že by zákazník sám na to nedbal, čili že by provozoval nedostatečně odvětraný počítač, v němž by se karta postupně uvařila. Už tehdy ale bylo znát, že samotné AMD této své obhajobě ani moc nevěří, ostatně proč by také mělo, když NVIDIA v té době už dávno s úspěchem prodávala karty s axiálními ventilátory a nic nenaznačovalo tomu, že by s tím měla jakékoliv problémy. 
 
 
My nyní čekáme na nové silné Radeony generace RDNA2 a v prezentaci firmy AMD se objevil tento snímek. Ten zcela jasně ukazuje, že firma bude v jejich případě už nabízet referenční chladiče podobné těm, které už do světa vyslala na svých vlastních kartách Radeon RX 5600 XT. 
 
Potvrdil to také Scott Herkelman (Vice President / General Manager, Radeon Group), dle nějž žádný z referenčních Radeonů RX příští generace nebude mít "vysávací chladiče" s radiálními ventilátory. To samozřejmě neznamená, že AMD s nimi už nadobro skončilo, pokud jde o ještě další budoucí generace, ale to nyní nemá cenu řešit. Herkelman ještě dodal, že se k tomu AMD odhodlalo právě na základě zpětné vazby zákazníků z minulého roku (nástup 5700 XT) a že v portfoliu referenčních modelů uvidíme dvouventilátorové i tříventilátorové chladiče. 
 
Nakonec se dozvídáme, že klasické chladiče s radiálním ventilátorem ještě mohou použít AIB partneři firmy AMD, pokud se k tomu rozhodnou, ovšem osobně bych se velice podivil, kdyby se k tomu některý odhodlal. Ostatně dosud je používali spíše proto, že tak mohli co nejdříve pod vlastní značkou nabídnout referenční karty od AMD, na které si plácli vlastní samolepku a mezitím připravovali své vlastní modely. 

Zdroj: Reddit


reklama