reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Mendocino bude mít sice RDNA 2 iGPU, ale prý jen velice slabé

29.5.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD Mendocino bude mít sice RDNA 2 iGPU, ale prý jen velice slabé
AMD se chystá na trh vyslat velice podobná, ale přece jen odlišná APU, jakými disponují konzole Steam Deck. Jedná se o Mendocino určená pro spíše levnější notebooky, na nichž nás mohla zaujmout grafika generace RDNA 2. 
AMD Mendocino pro "mainstreamové notebooky" jsou čipy, které vzbudily naději na příchod levných počítačů se silnějším a moderním iGPU, neboť nových Ryzenů 6000 se (zatím) v levnějších noteboocích bez samostatné grafiky moc nedostává. Bylo ale zřejmé, že tato naděje může být planá, neboť 4 fyzická jádra a ceny výsledných notebooků končící na 700 dolarech nejsou zrovna příslibem graficky výkonných APU. 
 
 
Nyní se od známého leakera dozvídáme, že Mendocino sice využijí novější 6nm proces, čili vylepšenou 7nm technologii, kterou má AMD u TSMC k dispozici a stejně jako APU Van Gogh ve Steam Deck budou mít jádra Zen 2 a grafiku RDNA2, ale její výkon bude kvůli dvěma CU (128 shaderů) velice nízký, což má být podtrženo i pouhým jednokanálovým přístupem k pamětem. Z hlediska počtu CU tak bude Mendocino 4x slabší než Van Gogh. Dokonce i iGPU v procesorech Raphael má mít dle některých informací čtyři CU v grafice RDNA 2, ovšem spíše to budou rovněž dvě.
 
 
AMD už také potvrdilo, že jde o dva různé čipy, čili Mendocino nebudou osekané Van Gogh, ostatně to by se vzhledem k propastnému rozdílu ve výbavě iGPU asi těžko vyplatilo. Lze také předpokládat, že Van Gogh jsou ještě stále 7nm (proces N7) čipy, zatímco Mendocino má potvrzen 6nm (N6) proces. 
 
Mendocino se však přece jen dostane do herního zařízení, a sice do kapesní konzole AYANEO Air Plus, která pochopitelně se Steam Deck v grafickém výkonu soupeřit nebude. Právě díky ní se ostatně dozvídáme o údajné grafické výbavě těchto APU.
 
 
AYANEO Air Plus tak zřejmě budou určeny pro méně náročné hry, ovšem podrobnosti na sebe ještě nechávají čekat. Oproti Steam Deck ale zájemci o základní verzi mají ušetřit jen 60 dolarů (289 USD), i když v tomto ohledu hraje velkou roli i dostupnost, která je v případě konzole Deck velice problematická. Aktuálně si můžeme objednat svůj kus, který nám ale bude dodán nejdříve v říjnu.
 
I na notebook s výkonným APU s generací RDNA 2 (Ryzen 6000) si také ještě počkáme, pokud nám jde o počítač nevyužívající samostatnou grafiku, ale právě iGPU. Je těžké mít přehled o všech, ale dnes jsou běžně nabízeny modely, které mají ve výbavě alespoň RTX 3050 a stojí od cca 30 tisíc korun výš. 


reklama