reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Nashira Summit v testu: jde už o RDNA 3?

26.1.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD Nashira Summit v testu: jde už o RDNA 3?
Ashes of the Singularity Benchmark odhalil další dosud neznámé GPU od firmy AMD, které se označuje jako Nashira Summit. Toto označení opět odkazuje na hvězdy, ovšem co nám prozradí test i leakeři?
O čipu AMD Nashira Summit jsme tak dosud ještě neslyšeli, takže tu dnes máme jeho premiéru a že jde o výsledky v testu Ashes of the Singularity Benchmark, lze předpokládat, že půjde o další chystaný Radeon. 
 
 
Nashira Summit dosáhl výsledku 4800 bodů v systému s procesorem Ryzen 5 3600X a je velice zajímavé, že benchmark hlásí dokonce dvě GPU Nashira Summit. Volba slova Nashira přitom nevypadá jako náhodná, neboť jde o arabské označení hvězdy Gamma Capricorni, obrovské hvězdy v souhvězdí Kozoroha. AMD si tento produkt mimochodem nedávno registrovalo, takže je více než jasné, že jde o nějakou právě vyvíjenou novinku. Otázka je, co to bude. 
 
Dle známého leakera WJM47196 jde právě o nedávno zmíněný vícečipový Radeon, který by měl spadat do příští generace jako Navi 31. Jeho výkon v testu AotS ještě nemá cenu řešit, neboť pokud má jít skutečně o čipletovou grafiku, je zřejmé, že to bude velice raný vzorek a především byl benchmark nastaven nestandardně, takže ani není možné výsledky s čímkoliv srovnávat.
 
Ovšem stejně tak je možné, že šlo prostě o dvě karty v systému s chystanými čipy Navi 22 nebo Navi 23, které testovalo AMD nebo některý z jeho partnerů. Ostatně příští generace Navi 3x je sice už jistě ve vývoji, ale mnohem dříve dorazí právě slabší verze Navi 2x. 
 
Znamenáme si ale označení Nashira Summit a můžeme čekat na to, jaké další indicie se ukáží.  


reklama