reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Navi 31: čipletová grafika se 160 jednotkami CU?

25.1.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD Navi 31: čipletová grafika se 160 jednotkami CU?
Zatím se pohybujeme čistě na úrovni fám a spekulací, ale už více indicií ukazuje na to, že příští grafická generace firmy AMD by mohla využívat i vícečipové řešení. Ostatně AMD by ani tak nemělo být první. 
Právě hi-end GPU AMD Navi 31 by mohlo být od této firmy první, které nebude založeno na monolitickém čipu, ale na dvou spojených čipech. Dá se však očekávat, že ještě dříve s takovým řešením přijde Intel v podobě Xe-HP, které využijí až čtyři propojené čipy a Intel je už loni ukázal ve stádiu prototypů. 
 
 
Běžné zákazníky ale něco takového nemusí z hlediska vlastní potřeby moc zajímat, neboť půjde o serverové akcelerátory a ne o desktopovou grafiku. Navi 31 od firmy AMD by ale jí být mohla, respektive měla, i když je zřejmé, že pak půjde o absolutní hi-end a nástupce dnešní RX 6900 XT. Zaostávat by naopak mohla NVIDIA, která plánuje vícečipové grafiky generace Hopper, ale před ně se dle nejnovějších informací mají vtlačit ještě stále jednočipová řešení Lovelace. Anebo Hopper přijdou na trh nezávisle na Lovelace a třeba ještě dříve, to je samozřejmě také možnost. 
 
AMD už rozděluje svá GPU na větve RDNA a CDNA, díky čemuž bezpečně víme, že grafické čipy s RDNA 3 budou určeny právě i pro herní karty, respektive pro grafické karty, zatímco čipy s CDNA jsou určeny pro (grafické) akcelerátory, které neumí či nemusí umět zpracovávat grafiku a slouží pro výpočty. Navi 31 jako zástupce RDNA 3 by tak měl jít do grafických karet a nyní se objevuje informace, že půjde o čip nebo čiplet tvořený 80 CU a vrcholný model GPU bude mít takové dva. Čili v takovém případě by GPU nabídlo celkem až 10.240 jader, neboli dvojnásobek dnešního Radeonu RX 6900 XT. 
 
 
Dobře víme, že AMD dokáže využít vícečipová řešení a právě ta by se mohla skrývat pod oním záhadným označením "Advanced Node", které se může týkat právě pokročilých způsobů pouzdření. Je pravděpodobné, že AMD v tomto případě využije technologie firmy TSMC, které se schovávají pod souhrnným označením 3DFabric. Konkrétně jde například o Chip-on-Wafer-on-Substrate (CoWoS), Integrated Fan Out (InFO-R), Chip on Wafer (COW) a Wafer-on-Wafer (WoW). A pak tu máme i nedávný patent firmy AMD s čipletovými grafikami
 
Čili pokud by Navi 31 opravdu mělo využít dva propojené GPU čiplety, pak by šlo uvažovat i o návratu pamětí typu HBM. Ostatně grafika se 160 jednotkami CU bude jistě potřebovat vysokou datovou propustnost a když už budou v GPU zapouzdřeny dva čiplety, proč by vedle nich nemohly být na stejném interposeru ještě paměti? Odpověď může být jednoduchá: protože náklady na takové řešení budou astronomické vzhledem k už tak nákladnému využití dvou velkých čipletů. Nechme se překvapit.  


reklama