reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Navi 31: až trojnásobný výkon dnešního hi-end Navi 21?

4.5.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD Navi 31: až trojnásobný výkon dnešního hi-end Navi 21?
V těchto dnech se dozvídáme nové drby o příští grafické generaci firmy AMD, která bude založena na mikroarchitektuře RDNA 3. Včera jsme se podívali na Navi 33 z mainstreamu a nyní je čas na výkonnější Navi 31 či 32. 
Na představení těchto produktů je samozřejmě ještě velice brzy a lze počítat s tím, že spíše až někdy za rok se možná objeví první hmatatelné verze, ale uvidíme. V každém případě je jasné, že RDNA 3 dorazí na trh nejdříve v hloubi příštího roku, ovšem proč si trošku nezaspekulovat?
 
 
O AMD Navi 33 jsme se už zmínili, ale co údajný hi-end model Navi 31? Ten by prý měl mít hodně společného právě s Navi 33, a to jednoduše proto, že má využít stejné GPU s 80 CU, ovšem ve dvou exemplářích vedle sebe. 
 
 
To by tak znamenalo, že díky dvěma GPU spojeným pomocí čipletu, čili podobným způsobem jako v případě dnešních procesorů Ryzen s více než 8 jádry, by nejlepší herní grafika od AMD příští generace měla nést až 10240 jader v celkem 160 CU (Compute Unit). 
 
 
Dle známého leakera Yoshidy by Navi 31 měl být rozhodně více než 2,5x výkonnější než Navi 21, takže můžeme uvažovat až o trojnásobku. Pak se nám tu ještě rýsuje o něco slabší verze Navi 22, což ale má být stále grafika se dvěma GPU čiplety a dozvídáme se také, že AMD by mělo i pohnout s výkonem v ray tracingu a dohnat NVIDII. 
 
Vypadá to tak, že NVIDIA, která se rozhodla před Hopper vmáčknout ještě generaci Lovelace, bude s ohledem na nasazení vícečipových GPU za AMD pozadu, což by mohlo mít svůj dopad na to, která z těchto firem nabídne výkonnější hi-end. Hopper totiž už má využívat právě více čipů, zatímco Lovelace by měla být ještě jednočipová generace. 
 
Zdroj: wccftech


reklama