reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD představuje Zen 4 s alespoň o 15% vyšším 1C výkonem a grafickým jádrem

23.5.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD představuje Zen 4 s alespoň o 15% vyšším 1C výkonem a grafickým jádrem
AMD se rozhodlo nám také více přiblížit procesory generace Zen 4 a konkrétně pak Ryzen 7000. Dle očekávání dostaneme více cache, vyšší takty a samozřejmě i vyšší výkon. Budou tu ale také instrukce pro AI. 
Chystané procesory Ryzen generace Zen 4 budou založeny na 5nm čipletech, což už dávno víme, přičemž AMD nám nyní potvrzuje i to, že tu budou nová I/O jádra vyrobená pomocí 6nm procesu. To znamená, že výrobní kapacity firmy GlobalFoundries už tentokrát půjdou opravdu stranou a budou využity pro velice podružné či starší produkty. 
 
 
Nová mikroarchitektura přitom slibuje dvojnásobek L2 cache na jádro, čili plný megabajt, přičemž kapacita L3 cache na jádro se v základu s největší pravděpodobností zvyšovat nebude. Leda snad prostřednictvím V-Cache a zde se teprve ukáže, jak to AMD zamýšlí. 
 
Dále tu máme alespoň o 15 procent vyšší jednovláknový výkon a zde je otázka, jak to AMD myslí a zda jde o IPC (výkon na takt), nebo o celkové zvýšení včetně taktu. Pokud je to totiž druhý případ, pak 15 procent nebude nic moc. Co se týče maximálního turba, mluví se pouze o pokoření hranice 5 GHz, takže AMD ještě zřejmě není připraveno sdělit, jak to bude a co bude moci garantovat. Nakonec tu máme instrukce rozšířené o akceleraci AI úloh. 
 
 
Poznámky pod čarou, které se vztahují k výkonu a taktu, nám řeknou, že skutečně nejde o IPC, ale o celkový jednovláknový výkon předprodukčního vzorku Ryzenu 7000. Ten byl porovnán s Ryzenem 9 5950X, přičemž tu jde do jisté míry i o souboj pamětí DDR4-3600 CL16 vs. DDR5-6000 CL30. 
 
 
Další část prezentace utne veškeré možné spekulace o tom, kolik jader nám Ryzeny 7000 nabídnou. Dobře víme o tom, že 5nm čiplety jich budou mít osm, takže stále půjde o 16C/32T procesory. Pro další čiplet tu ostatně ani není prostor, leda by snad AMD připravilo ještě jiné a odlišné verze, což je ovšem vysoce nepravděpodobné. 
 
Že se ale zůstane na 16 jádrech, to se dalo očekávat a důležitější je potvrzení toho, že I/O čiplet skutečně bude obsahovat integrovanou grafiku RDNA 2. Fámy a spekulace tak byly potvrzeny, a tak lze i počítat i s tím, že tato grafika bude oproti výbavě v APU výrazně slabší. 
 
 
AMD také ukázalo Ryzen 7000 v akci, kdy provozoval hru Ghostwire: Tokyo na taktu 5520 MHz, čili prostě 5,5 GHz. S tím se dalo počítat vzhledem k tomu, že už na začátku tohoto roku pracovaly rané vzorky na 5 GHz v zátěži všech jader. Vzhledem k tomu a udávanému +15% zvýšení výkonu jednoho jádra se však ukazuje, že nárůst IPC asi nebude tak vysoký, jak se spekulovalo. Anebo nám AMD neříká vše, ostatně na odhalení karet je ještě brzy. 
 
Kdy ale Ryzeny 7000 přijdou na trh? Ačkoliv tato prezentace mohla vzbuzovat jisté naděje, v tomto ohledu se nic nemění, neboť máme stále počítat s letošním podzimem. Nejdříve tak v září, pokud budeme až přehnaně optimističtí, protože to ještě patří do letního období.


reklama