reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD připravilo nové Ryzen i EPYC Embedded jako konkurenci pro Intel

21.2.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD připravilo nové Ryzen i EPYC Embedded jako konkurenci pro Intel
Společnost AMD dále rozšiřuje svou procesorovou základnu založenou na architektuře Zen, a to o nové procesory Ryzen Embedded a EPYC Embedded. Jde tak o procesory s až 16 jádry, které se stanou nedílnou součástí nového hardwaru. 
AMD neúnavně pokračuje v představování nových procesorů, které staví na jeho úspěšné architektuře Zen. My jako spotřebitelé jsme nedávno získali nová desktopová APU Raven Ridge a nyní přichází na řadu procesory, které si už samostatně nepořídíme, leda jako součást nějakého hardwaru. Jde o rodiny EPYC Embedded 3000 stavící na serverových verzích a Ryzen Embedded V1000, což jsou také APU s integrovanou Vegou, jak jsme se už jednou zmínili. 
 
 
Hlavní specifikace tak udávají, že Ryzen V1000 nabízí stejně jako Raven Ridge 4 fyzická jádra s SMT, podporu multimédií a také škálovatelné TDP mezi 12 a 54 W. Vedle toho mají nové procesory integrovat také 10Gb/s Ethernet, a to v případě EPYC 3000 dokonce až v podobě osmi portů. 
 
 
EPYC 3000 obsahují až 16 fyzických jader s až 32 MB paměti L3 cache a 4 paměťovými kanály, 64 linkami PCIe 3.0 a až 16 rozhraními SATA či NVMe pro úložná zařízení. Jde přitom o celé integrované řešení, čili SoC, které už nepotřebuje žádnou čipovou sadu. Hlavní specifikace řadí EPYC 3000 spíše po bok procesorů Threadripper, neboť klasické serverové EPYC jsou čtyřičipové procesory s až 32 fyzickými jádry. 
 
 
AMD se jako obvykle snaží podseknout nabídku Intelu, a to buď nabídkou vyššího výkonu a lepší výbavy za podobnou cenu nebo alespoň výhodnější cenou. Tak či tak, na straně AMD je právě poměr výkonu/výbavy a ceny, jak ukazuje i výše uvedené srovnání. V něm máme 12jádrový EPYC oproti 8jádrovému Xeonu D se zcela srovnatelnými takty, přičemž AMD má dále výhodu v kapacitě cache, maximální kapacitě RAM, počtu linek PCIe 3.0 a také ethernetových rozhraní. 
 
 
A pak takový EPYC Embedded 3451 není sice celkově tak rychlý jako Xeon-D 2191, ale má alespoň vyšší základní pracovní takt, objemnější cache a další výhody, ale především přijde jen na 880 dolarů a ne 2407 dolarů, což už je obrovský nepoměr, který zastíní i 95W TDP čipu AMD v porovnání se 65W u Intelu. 


reklama