reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD připravuje rychlejší GPU Hawaii

21.11.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD připravuje rychlejší GPU Hawaii
Obecně se ví, že AMD připravuje novou generaci Radeonů, které známe pod kódovým označením Fiji. Ovšem ještě před jejich příchodem na trh by se měla objevit ještě jedna výkonná karta s GPU Hawaii.
Pokud se tyto zprávy potvrdí, pak by měla nastat podobná situace jako při příchodu karet s čipy Hawaii s architekturou GCN 1.1. Ty totiž v úvodní sérii dostaly pouze karty Radeon R9 290(X), přičemž ostatní Radeony R9 2xx měly ještě starší architekturu GCN 1.0. Posléze však přišel ještě Radeon R9 285 s čipem Tonga a architekturou, kterou můžeme označit jako GCN 1.2.





Nyní se má tedy před kartami s GPU Fiji chystat ještě jedna rychlá verze Hawaii, která by mohla dostat označení XTX, XTL či XT2, ale to je koneckonců jedno. Na trh se má dostat brzy v příštím roce, a to ještě před vypuštěním nových Fiji, ovšem tato karta už pravděpodobně nezapadne mezi Radeony R9 2xx, ale mezi novou sérii Radeon R9 3xx.

Hawaii XTX byly přitom chystány už přo dřívější vypuštění na trh, přičemž měly dorazit jako Radeony R9 295X, čili by šlo o nejvýkonnější jednočipové karty od AMD. Pokud ale přijdou už v rámci nové série, jejich název bude nejspíše Radeon R9 380X, čili zahrají podobnou úlohu jako Tahiti v aktuální generaci.

Co se týče firmy NVIDIA, ta už má pro tento rok splněný plán, respektive svou roadmap, takže v tomto ani příštím měsíci se od ní nedočkáme nových karet. Pozornost se tedy upírá k AMD, která je na tahu a až někdy po příchodu Fiji by měly následovat karty NVIDIA s velkým čipem GM200. Dřívější zprávy o chystané GeForce GTX 960 se zatím nepotrvdily, čili ta v tomto roce také nedorazí a je otázkou, jestli přijde ještě před Fiji.

V nadcházejících třech měsících se tedy můžeme těšit na celkem pět nových karet, a to Radeon R9 390(X), R9 380(X) a NVIDIA GeForce GTX 960. Je možné, že se objeví i TITAN II s čipem GM200, ale to už je čirá spekulace.

Zdroj: Videocardz
reklama