reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD prý prodá svůj 20% podíl soukromému kapitálu

9.9.2015, Jan Vítek, aktualita
AMD prý prodá svůj 20% podíl soukromému kapitálu
Server Fudzillla, jenž s odvolává na více nezávislých zdrojů z průmyslového odvětví, uvedl, že o 20% podíl ve společnosti AMD má zájem jistý soukromý kapitál Silver Lake. Firma by tak mohla získat tolik potřebné finance.
Silver Lake je považován za velice bohatý soukromý kapitál, který vlastní část firmy Dell a již dříve investoval do technologických firem jako Alibaba, Avago, GoDaddy, Motorola Solutions, Opera Solutions a nyní má v hledáčku významnou část firmy AMD. Ta na druhou stranu postrádá hotovost, takže odprodání svého pětinového podílu by jí mohlo velice pomoci pro financování dalšího provozu, výzkumu a vývoje. Společnost AMD ale dle tohoto výpisu nevlastní své akcie, takže nemá přímo ani co prodávat, ale mohla by zvolit jiné cesty, jako navýšení svého kapitálu a emisi nových akcií, k čemuž ale bude potřebovat souhlas akcionářů.





Tržby společnosti AMD se za poslední proběhlé čtvrtletí dostaly pod hranici miliardy dolarů, čili není divu, že firma je již nějakou dobu ve ztrátě, když ještě před rokem byly její tržby za stejný kvartál 1,5násobné. Vyhlídky pro nejbližší období navíc nejsou moc příznivé, neboť zájem o nová PC klesá a firma dosud nemá na trhu hardware, kterým by mohla Intelu konkurovat a vrásky jí dělá i aktuální nabídka grafických karet společnosti NVIDIA.

Akcie firmy AMD se v tuto dobu obchodují za 1,88 USD a hodnota společnosti na trhu je pouze 1,418 miliardy. Mluvíme přitom o stejné společnosti, která v roce 2006 zaplatila za ATI celkem 5,4 miliard dolarů. AMD by tedy aktuálně dostalo za svůj 20% podíl nějakých 280 milionů dolarů. I ty by mohly významně pomoci k tomu, aby aktuální procesorový designér firmy Jim Keller dal její roadmap do pořádku, což znamená nástup procesorové generace Zen. Tu ale na trhu neuvidíme ještě řadu kvartálů. Naděje můžeme klást ale také do nové generace Radeonů s paměťmi HBM, které již konečně budou vyráběny novým procesem, a AMD se tak konečně posune pryč od 28nm procesu použitého již u třech generací GPU. To samé ale čeká i NVIDII.

Proslýchá se také, že AMD čeká další kolo restrukturalizace, tedy i zešťíhlování a propouštění. Uvidíme, co je na tom všem pravdy.

Zdroj: Fudzilla
reklama