reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon RX 8000 prý bude výhradně jen s pomalejšími GDDR6 na 18 Gbps

23.4.2024, Milan Šurkala, aktualita
AMD Radeon RX 8000 prý bude výhradně jen s pomalejšími GDDR6 na 18 Gbps
Připravované grafické karty AMD s architekturou RDNA 4 patrně nebudou zrovna nejrychlejší. To, že nebudou mít high-end, už tak nějak tušíme. Nyní se proslýchá, že se budou muset spokojit s pamětmi GDDR6.
Prozatím vše napovídá tomu, že Nvidia nebude mít u další generace grafických karet moc konkurenci, alespoň co se high-endu týče. Tam už nestačí AMD pořádně ani dnes a jeho nejrychlejší Radeon RX 7900 XTX je spíše v nižším high-endu. Na nejvýkonnější modely Nvidie nemá AMD bohužel odpověď a Intel už vůbec ne. V nové generaci to bude ještě horší, protože tady AMD údajně nechce vytvářet ani nástupce již existujících vlajkových lodí. Zatím víme, že by se měl objevit low-endový čip Navi 44 a do vyššího mainstreamu zamíří Navi 48 (netradičně tak vyšší třída dostane vyšší označení a nikoli nižší). Pokud jde o výkony, Navi 44 by měl končit někde u úrovně nynějšího RX 7700 XT, resp. GeForce RTX 4060 Ti. Navi 48 se má dostat na úroveň GeForce RTX 4080, což je sice dnes slušná high-endová karta, nicméně až se objeví Blackwell od Nvidie, takový výkon už spadne do mainstreamu (teoreticky k nějaké GeForce RTX 5070?).
 
 
Na sociální síti X (Twitter) se nyní objevil tweet od Keplera (@Kepler_L2), který se nechal slyšet, že všechny grafické karty s architekturou RDNA 4 dostanou nadále paměti GDDR6. Nemají mít tedy ani rychlejší GDDR6X, které jsou dnes široce dostupné, ale ani připravované GDDR6W a už vůbec ne GDDR7. Pokud jde o rychlost, ta se má zaseknout na 18 Gbps pro všechny modely. Zatímco nynější Rydeon RX 7900 XTX s velkorysou 384bitovou sběrnicí a 20Gbps pamětmi dosahuje paměťové propustnosti 960 GB/s, nová generace by se mohla dostat nanejvýš na 576 GB/s, naplní-li se předpoklady o 256bitové sběrnici a 18Gbps čipech.
 
To by ale mohlo přinést i pozitivní důsledky. GDDR6 paměti se vyrábí v opravdu velkých sériích, jde o dospělou technologii s nízkou cenou, zatímco nové a výkonnější typy GDDR pamětí mohou být větším rizikem kvůli vyšší citlivosti na jejich případný nedostatek, což může hnát ceny nahoru. I přes vyšší efektivitu nových typů může být celková spotřeba starších modelů o něco nižší.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama