reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD RYZEN: 8 jader, přes 3,4 GHz a XFR pro autooverclocking

13.12.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD RYZEN: 8 jader, přes 3,4 GHz a XFR pro autooverclocking
Nedávno jsme se podívali na to, jaké obchodní značky si AMD v nedávné době zaregistrovalo. Figuroval mezi nimi také RYZEN a nyní už je jasné, že právě tak se budou jmenovat desktopové procesory Zen s 8 jádry, které přijdou na začátku příštího roku.
V posledních dnech se tak začínají objevovat stále zajímavější informace o nových zásadních produktech AMD, které již nepatří mezi fámy. Včera samotné AMD představilo karty Radeon Instinct, z nichž model MI25 bude jako první založen na GPU Vega. Nyní se objevily obrázky z uniklé prezentace také přímo od AMD, z nichž se zase dozvíme o procesorech RYZEN, což budou první desktopové procesory s architekturou Zen. Nabídnou slíbených 8, již samostatných jader, a to navíc s SMT (celkem tak 16 logických jader). Dále to budou takty přes 3,4 GHz, jež vyžene ještě výše funkce XFR. To je zkratka pro Extended Frequency Range a dle všeho půjde o funkci automatického přetaktování.





V případě XFR ale má jít o něco víc než u technologie Turbo Boost od Intelu. Ta má pevně dané maximální takty nastavené s ohledem na zatížení procesoru a TDP. V tomto případě má XFR vyhnat takt procesoru až na úroveň, kterou umožní napájení a chlazení systému. Půjde prostě o automatické přetaktování, jež nabízí třeba již základní desky, ale v tomto případě bude funkce zabudována v samotném procesoru. Uvidíme někdy příště, co přesně to bude znamenat.





Informace od VideoCardz také potvrzují, že osmijádrové verze RYZEN budou vybaveny 16 MB L3 cache a 4 MB L2 cache, a celkově tak 20 MB této paměti. K té bude patřit zcela nový chytrý prefetcher, jenž má za úkol rozpoznat nejdůležitější data pro zpracování a učit se z toho, jak bude pracovat daná aplikace. Prefetcher si tak dokáže u každé aplikace typ nejdůležitějších dat otagovat a zpracovávat přednostně.





Pak tu máme Pure Power a Precision Boost, technologie, které doplní XFR. Pure Power bude monitorovat teploty, takt a napětí procesoru pomocí různých čidel rozesetých po jeho jádrech. Výsledkem bude datový tok, který AMD nazývá Infinity Control Fabric a dle něj bude procesor neustále adaptovat své napájení s cílem použít co nejnižší napětí, jaké bude možné. Výsledek je zřejmý - dosažení nižší spotřeby a nižší nároky na chlazení.





Precision Boost je druhá strana stejné mince. Pracovat bude společně s Pure Power, aby zajistil dosažení co nejvyšších taktů na daném napětí. Zde bude zase cílem dosažení co nejvyššího výkonu, přičemž změny budou moci být prováděny po milisekundách s přesností nastavení po 25 MHz.

Zdroj: VideoCardz
reklama