reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen 8000 mají nastoupit coby Granite Ridge

27.5.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD Ryzen 8000 mají nastoupit coby Granite Ridge
Vedení společnosti AMD by už skutečně mohlo udělat pořádek v představě veřejnosti o dalších procesorových generacích Ryzen, Threadripper i EPYC, a to alespoň na tento a příští rok. Zatím je tomu spíše naopak. 
Na světlo světa unikají další informace o údajných plánech společnosti AMD. Opět se dnes dozvíme o jistých Strix Point a vůbec poprvé pak o Granite Ridge, které se nám určitě vůbec nebudou plést s intelovskými Granite Rapids, jež budou následovat po serverových Sapphire Rapids. Jako by snad docházely originální kódové názvy.
 
 
Tyto informace samozřejmě musíme brát s opravdu velkou rezervou, ovšem žádné jiné nemáme, takže směle do toho. Pokud bereme v úvahu, že Ryzen 6000 by měly být letošní Warhol (ať už na trh přijdou, nebo ne) a Ryzen 7000 pak budoucí 5nm Raphael, pak Strix Point a Granite Ridge by měly následovat hned poté. Ovšem v souvislosti se Strix Point se mluvilo spíše až o roku 2024, což otevírá možnost k tomu, aby AMD v roce 2023 uvedlo na trh nějaký refresh. 
 
 
Čili Strix Point můžeme zatím vidět jako možné nástupce generace Phoenix, která by mohla kombinovat silnější jádra Zen 5 a slabší s označením Zen 4D. Právě to společně s 3nm procesem jsme se dozvěděli už dříve, ale veškeré další podrobnosti byly z obrázku výše vymazány, a to až na údaj o STX-A0. Mohlo by jít o nové instrukce či snad o označení nové paměti cache, o níž mluví Broly_X1
 
O Granite Ridge se tak zatím nedozvíme žádné podrobnosti, ale je zřejmé, že má jít o nástupce generace Raphael. Nyní ale zbývá zjistit především to, zda si AMD na letošek opravdu chystá procesory Ryzen 6000, nebo Warhol přeskočí a bude pokračovat až v příštím roce s Raphaely. V takovém případě by ale právě ty mohly dostat označení Ryzen 6000, což by znamenalo, že mezi nimi a Granite Ridge by mohla být ještě jedna 5nm generace. Ostatně dřívější zařazení Strix Point až do roku 2024 by tomu odpovídalo. Pěkně se nám to zamotalo. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama