reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Ryzen Embedded V3000: 6nm Zen 3, RDNA 2 a DDR5?

22.6.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD Ryzen Embedded V3000: 6nm Zen 3, RDNA 2 a DDR5?
Dle Patricka Schura by AMD mělo chystat vskutku zajímavou generaci APU Ryzen Embedded V3000, která přinese pokrok na všech frontách. Měla by dostat lepší procesorová jádra, grafickoui architekturu i podporu pamětí. 
AMD Ryzen Embedded jsou aktuálně trošku pozadu, pokud jde o procesorovou mikroarchitekturu. V rámci generace V2000 využívají 7nm jádra Zen 2 a vedle toho samozřejmě stále GPU generace Vega a podporují paměti DDR4. To vše se má ale v rámci generace V3000 změnit a pokud je pravda to, co uvádí známý leaker Patrick Schur, půjde o velice slušný pokrok. 
 
 
Na ten se ovšem nemusí těšit ani tak běžní uživatelé PC, jako spíše výrobci různých specializovaných počítačů pro průmyslové nasazení, apod. O tom ostatně vypovídá nabídka produktů využívajících APU Ryzen Embedded. Pro běžná PC tu jsou dobře známé řady desktopových a mobilních APU Ryzen G, která jsou aktuálně k dispozici v generaci Cezanne se Zen 3, Vegou a DDR4. Ovšem i tato APU se samozřejmě později dočkají lepší grafiky a podpory nových pamětí. 
 
O generaci V3000 APU Ryzen Embedded se dozvídáme především to, že již má jít o 6nm čipy, přičemž z roadmap firmy TSMC dobře víme, že tento proces (N6) je skutečně na cestě. Zásadní zlepšení by ale oproti N7 nabídnout neměl, i když lze počítat i s o trošku vyšší tranzistorovou hustotou. Zajímavé je, že i přes využití 6nm technologie se tu mluví stále o Zen 3 a ne o Zen 3+, což by napovídalo, že Zen 3+ skutečně může znamenat nasazení V-Cache, která se uplatní spíše u výkonnějších a žravějších čipů. Právě s V-Cache mají v dohledné době nastoupit nové desktopové procesory. 
 
Ryzen Embedded V3000 mají nastoupit přinejmenším ve třech exemplářích s 6C/12T a 8C/16T, což bude víceméně stejné jako v aktuální generaci V2000. Ovšem namísto 8 CU (512 Stream procesorů) generace Vega (GCN5) už tu bude moderní RDNA 2, a to na 12 CU (768 Stream procesorů) a také podpora sběrnice PCIe 4.0 na 20 linkách oproti PCIe 3.0 v generaci V2000. Grafický výkon pak bude podpořen právě i tím, že se už dle Schura počítá s podporou pamětí DDR5-4800. 
 
Dále tu máme ve výčtu také dvě rozhraní USB4, dokonce i dvě 10 Gb/s ethernetová rozhraní a co se týče TDP, mluví se o rozsahu 15 až 30 a také 35 až 54 W. 


reklama