reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD skutečně chystá EXPO pro taktování pamětí DDR5

24.5.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD skutečně chystá EXPO pro taktování pamětí DDR5
AMD hodlá v rámci své chystané generace Zen 4 využívat nejspíše pouze paměti typu DDR5, pro něž si chystá novou technologii zvanou EXPO. Ta byla nedávno registrována a její zaměření bylo ihned zřejmé díky příslušnému popisu. 
Společnost AMD tak skutečně chystá technologii EXPO, která bude přímo spojena s přetaktováním pamětí a jde tu o zkratku pro AMD EXtended Profiles for Overclocking. Bude to tak obdoba profilů XMP a otázka je, co se může skrývat pod oním slovem Extended, čili jakým způsobem budou ony profily rozšířeny. Z hlediska pamětí to může být třeba větší volnost v nastavení časování v rámci jednotlivých profilů, kde by tak nešlo jen o výběr jednoho ze dvou či tří nabízených profilů a hotovo. 
 
 
Společnost AMD se mimochodem už zmínila o tom, že testovala vzorek Ryzenu 7000 s paměťmi DDR5-6000 CL30 a nyní tu máme také další informace o 2x 16 GB DDR5-6400, ovšem s trošku horším časováním CL32. I ze starších vyjádření zástupců AMD je patrné, že už první generace jejích procesorů určených pro DDR5 bude chtít z pamětí vymačkat maximum, ostatně Ryzeny a obecně mikroarchitektura Zen dokáže z rychlých pamětí těžit.
 
 
MSI dále ve své tabulce zmiňuje ne 24 linek PCIe 5.0 jako AMD, ale rovnou 28. To může být chyba, anebo do MSI do svých počtů zařazuje také linky určené pro propojení s čipsetem, těžko říci. Ostatně také uvádí přímo pro procesory Ryzen 7000 "Raphael" rozsah TDP 65 až 170 W. O 170W TDP jsme již slyšeli z leaků, které takový výdej tepla přisuzovaly nástupci 16jádrového Ryzenu 9 5950X.
 
Jenomže samotné AMD mluvilo jen o tom, že 170 W bude hodnota PPT (Peak Package Tracing), která se týká samotné patice AM5, čili ne konkrétní procesorové řady, která by v takovém případě měla mít TDP maximálně kolem 125 W. Právě to bude třeba ještě vyřešit, neboť 170W TDP by znamenalo více než 60% zvýšení oproti dnešním modelům a je otázka, co bychom za to měli dostat, když ne zvýšení počtu jader. MSI přitom mluví přímo o TDP, ne o limitech patice 

Údajně ale tato tabulka nebyla určena pro zveřejnění a MSI požádalo některé stránky, aby ji odstranily, což se pochopitelně na širém Internetu minulo s účinkem. Zda to MSI učinilo kvůli zveřejnění zatím utajované technologie EXPO, nebo (i) kvůli uvádění nepravdivých informací, to se nedozvíme. Zatím se nám tak téma "170W TDP" spíše jen zamotává.  
 
Zdroj: VideoCardz


reklama