reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD slaví 5 let Ryzenu, kdy bude V-Cache a kdy AM5?

12.10.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD slaví 5 let Ryzenu, kdy bude V-Cache a kdy AM5?
Společnost AMD dnes oslavila pětileté výročí procesorů Ryzen, respektive ne přímo jich, ale jejich značky, která byla představena právě na podzim roku 2016. My se ale chceme věnovat především tomu, co bylo řečeno o její budoucnosti.
Někdo si to možná maloval trošku jinak, ale pravda je taková, že AMD nebude s procesory Ryzen s V-Cache zrovna spěchat, ačkoliv to vypadá, že Intel je opět ve hře a jeho Alder Lake dokáží i moderní Ryzeny 5000 velice potrápit. 
 
 
AMD při představení paměti V-Cache slíbilo, že první produkty s ní přijdou na trh ještě letos, i když tím pochopitelně nemuselo myslet rovnou procesory Ryzen. Nyní ale máme potvrzeno, že V-Cache na procesorech Ryzen pro patici AM4, která slibuje o cca 15 % vyšší herní výkon těchto CPU, se chystá na první polovinu příštího roku. Čili letošní představení očekávat nelze a nemusí jít ani o CES 2022, neboť pokud se mluví o celé polovině roku a ne o prvním kvartálu, obvykle to znamená, že se výrobce pokusí stihnout alespoň konec druhého. Vyhlížet bychom tak mohli až Computex 2022 v květnu. Ale to se ještě uvidí, neboť je tu také Zen 4 a AM5, přičemž zástupce AMD ve videu slibuje spíše počátek roku 2022. 
 
Už dříve se také mluvilo o tom, že Zen 4 a platforma AM5 je hardware pro rok 2022 a nyní nám to Robert Hallock potvrzuje. AMD sice nijak neupřesnilo, kdy v roce 2022 asi tak přijdou, vzhledem k ohlášeným procesorům Ryzen s V-Cache lze však mluvit až o druhé polovině. Je tak otázka, jak bude na trhu skloubena nabídka procesorů s V-Cache pro AM4 a nové generace AM5, jež dorazí tak brzy po sobě. Je tak možné, že procesorových modelů s V-Cache bude doslova jen pár a až první CPU pro AM5 budou představovat plnohodnotnou generaci. 
 
 
Dozvídáme se také, že platforma a patice AM5 bude podporovat paměti DDR5, k tomu také sběrnici PCIe 5.0, obecně nejnovější I/O standardy (i když v té době již technicky bude k dispozici i PCIe 6.0) a zachována bude kompatibilita s chladiči pro AM4. Potvrzuje se tím starší zpráva o patici AM5, ale vedle toho můžeme v podstatě vyvrátit informaci o tom, že AM5 zatím nebude podporovat PCIe 5.0. Jak si ale můžeme všimnout, AMD neuvedlo přímo to, že první CPU pro AM5 budou podporovat PCIe 5.0, ale pokud o tom zástupce firmy mluví již teď, rozhodně by se to mělo týkat právě chystaných Zen 4, protože jinak by to od Hallocka nebylo zrovna upřímné. 
 
Nakonec nám Robert Hallock prozradil, že na platformách AMD dorazí brzy v příštím roce nové notebooky se zvýšenou efektivitou napájení díky jisté nové funkci Power Management Framework, což je zatím spíše pracovní název. Půjde o nové napájecí stavy a profily. Krom toho také AMD pracuje na úzce zaměřených akcelerátorech použitelných třeba pro odstraňování šumu nebo strojové učení využitelné při telekonferencích. 
 
Závěr letošního roku tak bude patřit už Intelu, který svede souboj s existujícími Ryzeny, zatímco v příštím roce už přijde odpověď AMD na nové Alder Lake a poté lze očekávat víceméně ve stejnou dobu souboj mezi Raptor Lake (refresh Alder Lake, ovšem možná s více jádry) a konečně už s 5nm Zen 4.  


reklama