reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD socket AM4: stejný typ, ale mnohem více pinů

19.9.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD socket AM4: stejný typ, ale mnohem více pinů
Konečně se už také můžeme podívat na to, jak vypadá samotný socket AMD AM4, který bude jako první využit pro CPU i APU dohromady. Jedná se o starý dobrý typ PGA, ale s podstatně vyšším počtem otvorů pro piny, a to přesně 1331.
Společnost AMD se chystá nahradit dosavadní sockety AM3+ a FM2+ jediným socketem AM4, který bude určen pro CPU i APU. Už dnes jsou pro něj vyráběna APU sedmé generace, čili Bristol Ridge a na začátku příštího roku se máme dočkat prvních 14nm procesorů Summit Ridge, čili Zen. AMD tak zůstává u starého dobrého socketového typu PGA (Ping Grid Array), který Intel již dávno opustil s nástupem LGA 775. Můžeme říci, že procesory pro sockety LGA jsou odolnější, neboť postrádají ohebné a ulomitelné piny, i když generaci Skylake se zase nevyhnuly jiné problémy týkající se příliš tenké destičky, která nemusí odolat tlaku některých chladičů. Jde ale především o to, že když není na poškození náchylný procesor, je to zase samotný socket vybavený mnoha ohebnými spoji. Ty můžeme neopatrnou montážní procesoru poškodit a po koupi nové desky se také vyplatí nejprve zkontrolovat, že socket je v tomto ohledu v pořádku.





AMD tak opět sází na PGA a nyní s 1331 piny, které si vyžádají především různá rozhraní, neboť o potřebě více pinů pro napájení nemůžeme mluvit. Oproti socketu AM3+ tu máme asi 40 procent pinů navíc, přes něž potečou i data v rámci kontroleru pro DDR4 s dvoukanálovým zapojením a podporou taktu až 3200 MHz, pak už tu máme konečně i podporu PCI Express 3.0 s maximálně 24 linkami a dále také rozhraní USB 3.0 a 3.1. Nová platforma také myslí na moderní rozhraní SATA Express a NVMe.




zadní strana procesoru AMD pro AM4


Socket AM4 je však stejně velký jako starý AM3+, takže pinové pole má rozměry 40 x 40 mm, což znamená, že piny budou uloženy blíže u sebe. Jednoznačným rozpoznávacím znakem je čtvercové hluché místo bez pinů uprostřed, které nemá ani FM2+ a ani AM3+.





Z toho všeho by se ale mohlo zdát, že AMD zachová rozmístění otvorů kolem socketů AM3+ a FM2+ i starších, ale to neplatí. To prý muselo být upraveno kvůli nutnosti vměstnat na desku více datových spojů, i když je otázka, co je na tom pravdy. Nicméně jisté je, že budeme potřebovat nový chladič, nebo alespoň nový montážní kit pro starý chladič, který jako obvykle pro své modely nabídne rakouská Noctua, a to zdarma, pokud jí potvrdíte, že vlastníte novou platformu.

Nové základní desky se sockety AM4 uvidíme na trhu prý už v říjnu, přičemž nejdříve půjde o modely pro APU Bristol Ridge. Ty prý budou kompatibilní i pro následující Raven Ridge, jak jsou označována APU osmé generace založená již na procesorové generaci Zen a modernější architektuře GCN. Očekává se od nich také využití pamětí HBM, ale na to nelze zatím sázet.

Zdroj: wccftech
reklama