reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD uvádí ostrou verzi ovladačů zvyšujících výkon her

24.5.2022, Jan Vítek, aktualita
AMD uvádí ostrou verzi ovladačů zvyšujících výkon her
Společnost AMD vypustila do světa již ostrou WHQL verzi ovladačů Adrenalin 22.5.2, které tak již nejsou k dispozici jen jako betaverze. Bylo přitom prokázáno, že zvyšují výkon u celé řady her, a to nejen pod DX11. 
Zrovna včera jsme se věnovali tomuto tématu díky testu 50 her na serveru TechSpot. Ukázalo se, že můžeme skutečně počítat s vyšším výkonem, ovšem to závisí na konkrétních hrách, čili někde jde i o více než 10 procent, jinde se zase nepotkáme s vůbec žádným nárůstem, ovšem důležité je to, že titulů s poklesem snímkovací frekvence je dle daného testu naprosté minimum, čili výhody převažují. Navíc jde pouze o ovladače, čili o nulovou investici ze strany uživatele. 
 
 
AMD Adrenalin Edition 22.5.2 nyní už také podporuje Radeon Super Resolution na moderních APU Ryzen 6000, což je sice hezké, ovšem tato APU se stejně obvykle nevyužívají v počítačích, které by spoléhaly právě na jejich iGPU. Snad se ale technologie RSR v dohledné době dočkají i ti, kteří využívají starší APU s grafikou Vega. 
 
Co se týče nárůstu výkonu, pak aktuálně AMD slibuje až 8procentní zvýšení FPS ve hrách pod DirectX 11 na kartě Radeon RX 6950 XT. Dále jde o optimalizace využití AMD Smart Access Memory ve hrách Death Stranding a Watch Dogs: Legion, kde jde dokonce až o 24 procent FPS navíc. To se týká druhé jmenované hry provozované na kartě Radeon RX 6750 XT a logicky by to mělo být velice podobné na Radeonu RX 6700 XT. 
 
Vedle toho přichází tyto ovladače s optimalizacemi pro Sniper Elite 5 a také novou aktualizaci pro Hitman 3, která do hry vpravuje ray tracing. 
 
 
Nakonec můžeme zmínit novou funkci AMD Privacy View, která má zajistit soukromí. Využívá k tomu webkameru, která sleduje pohyby očí uživatele a směr, jímž se dívá. Díky tomu bude moci zakrýt části obrazovky, na které se naopak nedívá, aby se snížila šance, že někdo jiný okouká či vyfotí něco, co pro něj není určeno. Jediným hardwarovým požadavkem této funkce je tedy webkamera a jak ukazuje screenshot, máme tu celou řadu voleb. 


reklama