Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD už sahá po 25% podílu mezi procesory x86

4.11.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD už sahá po 25% podílu mezi procesory x86
Společnost AMD dostalo velice dobrou příležitost, jak dohnat náskok Intelu mezi procesory x86 a lze říci, že vzhledem ke své žalostné startovní pozici ji využila velice dobře. Nyní se už dle Mercury Research pohybuje těsně pod podílem 25 %. 
AMD byla ještě v roce 2016 v nezáviděníhodné pozici jako firma s dluhy, slabým produktovým portfoliem i podílem, která bojuje proti dominantnímu Intelu. Poměr sil se ale měl velice brzy převrátit ve prospěch AMD, která se v té době už chystala vypustit na trh novou nadějnou procesorovou mikroarchitekturu na 14nm procesu, zatímco Intel zjistil, že si v případě své implementace 10nm procesu ukousl moc velké sousto, ale ještě asi netušil, že je bude žvýkat ještě několik let, v jejichž průběhu mu nezbyde nic jiného než stále oprašovat 14nm procesory i s jejich mikroarchitekturou. 
 
 
Nyní už můžeme říci, že Intel je z nejhoršího venku, dnes na trh konečně vysílá i desktopové 10nm procesory, a firmě AMD tak končí období, kdy bojovalo proti Intelu, jenž mohl stavět jen na svých starších, i když ve své době úspěšných produktech (a úctyhodných výrobních kapacitách). Zkrátka a dobře, pro AMD už budou příští roky z hlediska konkurenceschopnosti mezi procesory x86 mnohem obtížnější, a to zvláště v serverovém, HEDT a desktopovém světě, kde měl Intel dosud slabší nabídku. Na druhou stranu, dnes je AMD také mnohem silnější než před pěti lety, ostatně jeho tržby za 3. letošní kvartál byly vyšší než za celý rok 2016. A co aktuální podíl na trhu s x86?
 
Dle průzkumu společnosti Mercury Research (via Hardware Times) si tak AMD na celém trhu s procesory x86 dokázala opět polepšit, a to mezikvartálně o 2,1 procentního bodu na výsledných 24,6 %. Tento podíl je pro AMD druhý nejvyšší v historii, neboť větší podíl tato firma měla pouze na konci roku 2006, kdy dosáhla 25,3 %. 
 
Pokud jde o všem o podíl mezi mobilními procesory, aktuálních 22 procent už znamená nejvyšší podíl v historii a jde o zisk 1,8 procentního bodu (meziročně). Není tak divu, že tržby z prodeje notebookových/mobilních čipů byly rekordní, ostatně dobře víme, že jejich výroba má přednost před desktopovými CPU. AMD je tak na cestě k překročení svého maxima z roku 2006, s čímž asi těžko něco udělá dnešní nástup šesti modelů desktopových Alder Lake-S, jejichž trh už celkově není tak významný. 
 
Otázka ale je, jak se bude situace pro AMD vyvíjet v příštím roce, kdy Intel dostane na trh jednak i své mobilní Alder Lake-P i vlastní grafické karty Xe (možná s důrazem právě na mobilní trh) a ve světě serverů zaútočí procesory Sapphire Rapids, oproti nimž by rovněž 10nm Ice Lake-SP měli být jen chudí příbuzní.