reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Vega prý přijde už v říjnu jako konkurence GTX 1080

11.5.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD Vega prý přijde už v říjnu jako konkurence GTX 1080
Dle informací německého serveru 3DCenter.org se AMD rozhodlo uspíšit nástup karet s grafickými čipy Vega již na letošní říjen. Předtím přitom bylo v plánu tyto karty představit až na začátku příštího roku. O čem se tedy mluví?
Zatím jde pouze o šuškandu, která má zdroj především v různých fórech a je otázka, co za ní stojí. Může jít o toužebné přání některých fanoušků AMD, ale i o reakci této firmy na představení nových grafických karet NVIDIA GeForce GTX 1080 a GTX 1070. Je totiž možné, že grafický čip AMD Polaris 10 (natož pak Polaris 11) s nimi nebude moci ohledně výkonu držet krok, a tak se AMD rozhodlo uspíšit nástup GPU Vega s paměťmi HBM2.





Představení karet AMD s čipy Polaris se očekává ještě v tomto měsíci před začátkem Computexu a dle všeho půjde o generaci Radeon R9 400. AMD nezakrývá, že s nimi míří do mainstreamu a chce nabídnout především výhodný poměr výkonu a ceny. To ovšem automaticky neznamená, že Polaris 10 budou horší než GP104, neboť GeForce GTX 1080 a 1070 také nemůžeme cenově zařadit do nejvyšší třídy, kde dnes figuruje GTX 980 Ti, TITAN X nebo Fury X. Dosud jsme si mohli přečíst o tom, že lze očekávat výkon srovnatelný právě s GTX 980 Ti, ale novější fámy udávají spíše to, že lze očekávat výkon na úrovni Radeonu R9 390 či 390X za cenu pod 300 dolarů.

Pokud se AMD skutečně rozhodlo nástup Vegy uspíšit, pak bychom si tipli, že Polaris 10 skutečně neohrozí výkon nových GeForce a půjde o karty s výkonem pro rozlišení 1440p než pro hraní v Ultra HD. Právě ve střední tříde se točí nejvíce peněz, ale jde také o prestiž, kterou by v takovém případě získala NVIDIA. Od GPU Vega také očekáváme, že půjde o již pátou generaci architektury GCN a pochopitelně také o 14nm výrobní proces. O vysokém výkonu nás mohou přesvědčit zbrusu nové paměti HBM2 se 4096bitovým rozhraním a také 4096 Stream procesorů, od nichž lze očekávat vyšší efektivitu. To mluvíme o Vega 10, přičemž vedle toho má být připravována také silnější verze se 6144 Stream procesory, která ale už každopádně přijde v příštím roce. Někde ji označují jako Vega 11, ale to moc nesedí s označením Polarisů, kde 11 je slabší než 10.





3DCenter.org také dali dohromady tabulku s přehledem navzájem si konkurujících GPU od AMD a NVIDIE, kde je stále až příliš poznámek mglw. (možná).

Zdroj: 3DCenter.org
reklama