reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD vysvětluje, proč budou mít jeho serverové procesory navrch nad Intelem

23.2.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD vysvětluje, proč budou mít jeho serverové procesory navrch nad Intelem
Na akci ISSCC hovořili zástupci AMD o tom, co je vedlo k vytvoření procesorů EPYC v takové podobě, v jaké se dostavily na trh. Uvedli také, proč věří ve svůj přístup, který má být ve srovnání s Intelem mnohem výhodnější. 
Na International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) společnost AMD také podrobně prezentovala čipy Zeppelin, z nichž se skládají právě i procesory EPYC a není těžké uhodnout, že se to celé motá právě kolem nich. Obě společnosti si konkurují nejen na serverovém trhu s procesory x86-64, ovšem aktuálně zaujímají výrazně odlišný přístup. Zatímco Intel sází na velké monolitické čipy skládající se z mnoha jader, AMD využívá menší jádra spojená dohromady pomocí sběrnice Infinity Fabric a pro začátek říká, že tak činí i kvůli využití paměti L3 cache. Čím více procesorových jader má jeden čip, tím složitější je zajistit do L3 konzistentní přístup s ohledem na latence. 
 
 
Díky der8auerovi se můžeme podívat na to, jak to vypadá pod pokličkou vícejádrových procesorů Intel. Na obrázku dole máme vlevo 10jádrový Core i9-7900X a vpravo je již 12jádrový Core i9-7920X na stejně velkém pouzdře. Jde ale o stejný čip, který využívá i 18jádrový procesor Core i9-7980XE a je vidět, že takové jádro je mnohem větší. Tím je i složitější na výrobu a výrazně se zvyšuje riziko chyb při ní. 
 
 
Dle Anandtechu má 10jádrový Skylake-SP plochu 322 mm2, 18jádrový pak 484 mm2 a serverové 28jádrové čipy dokonce až 698 mm2. Oproti tomu jeden AMD Zeppelin tvořící i 32jádrové EPYC zabere pouze 213 mm2. Intel je sice bohatá firma a může si dovolit vyrábět velké monolity pro servery, ovšem peníze nemají velký vliv na čas, který Intel potřebuje na to, aby je dostal na trh. I to je výhoda prostého spojení více čipů Zeppelin, jež AMD využivá pro celou škálu CPU od low-end desktopových po serverové a dá se říci, že to je i výsledek finanční nouze, která donutila AMD zvolit jiný přístup. Je totiž i mnohem levnější vyrobit jeden čip pro více procesorů, než pro každý segment tvořit zvláštní návrh nebo i více takových. 
 
AMD tak dosud představilo pro desktopy jen dva čipy - Zeppelin a čip pro Ryzen 5 2400G. Díky tomu všemu jsou náklady nižší, čas pro vyslání na trh kratší, a AMD tak může velice dobře konkurovat i cenou. Však 16jádrový Threadripper sice nedosahuje výkonu 18jádrového Core i9-7980XE, ale také stojí pouze polovinu, takže poměr výkon/cena hovoří jasně pro AMD. 
 
 
AMD také mluví o nevýhodách designu MCM (multičipový modul), a sice cca 10 procent z plochy čipu, která padne právě na rozhraní pro propojení s ostatními čipy a také spotřeba takového rozhraní. Výhody ale mají nad tímto jasně převažovat a patří mezi ně i snadné navýšení paměťových kanálů, jejichž počet prostě škáluje s počtem čipů. Prosté procesory Ryzen tak mají dva, ale EPYC tvořené čtyřmi čipy už jich mají osm, a to platí také pro linky rozhraní PCI Express. 
 
 
Bohužel jsme se nedozvěděli moc o tom, kam budou procesory EPYC směřovat v dalších generacích. Když si ale vezmeme na pomoc starší zprávy, pak bychom se měli dočkat po 32jádrových Naples i 48jádrových Starship a poté i 64jádrových Rome ohlášených pro 7nm proces. CPU nad 32 jader ale už budou vyžadovat nové moduly, neboť aktuální Zeppelin na to už nestačí. 
 


reklama