reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD zlevňuje R9 290X a možná chystá konkurenci pro GTX 980

15.9.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD zlevňuje R9 290X a možná chystá konkurenci pro GTX 980
Úmysl společnosti AMD zlevnit svůj momentální hi-end, čili Radeon R9 290X byl odhalen již dříve. Nyní jsme se toho konečně dočkali a navíc se můžeme podívat i na případnou konkurenci pro nové GeForce GTX 980.
Co se týče první zprávy o zlevněnění Radeonu R9 290X, pak už nejde o žádné spekulace, ale o realitu. Tento nejvýkonnější jednočipový Radeon byl zlevněn na 449 amerických dolarů, přičemž přetaktované modely budou začínat na ceně o 50 USD vyšší.





AMD se tedy rozhodlo o snížení ceny R9 290X poté, co výrazně spadla i cena dvoučipového Radeonu R9 295X2, a to z 1500 dolarů na 1000. Nicméně uvidíme, kdy se snížení cen těchto karet objeví v našich obchodech. Dvoučipového Radeonu se to mělo týkat již na začátku tohoto měsíce a zatím se dle grafů Heuréky třetinový propad ceny vůbec neprojevil.





Spekulace o nové konkurenci pro chystané GeForce GTX 980 a 970 se zakládá na fotografii chladiče, jenž má být určen pro Radeon R9 390X. O prázdninách přitom vyšlo najevo, že společnost Asetek získala velkou zakázku na výrobu vodního chlazení právě pro grafické karty, takže je možné, že budou určeny právě pro nové Radeony, které by měly být jednočipové. Šlo by tedy o velký čip, pro nějž by klasický vzduchový chladič nebyl dostatečně výkonný.

To je ale zatím vše, co se o tomto potenciálním zástupci nové řady Radeonů ví. Mohlo by jít o čip odvozený od nové Tongy, čili s architekturou Graphics Core Next 1.2. Musíme si tedy počkat na další informacee.

Zdroj: techPowerUp
reklama