reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD zřejmě nezrušilo Project Quantum, dočká se trhu?

12.10.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD zřejmě nezrušilo Project Quantum, dočká se trhu?
Už před pěti lety jsme mohli zapomenout na Project Quantum, který si chystala společnost AMD. Ve výsledku mělo jít o malá, ale velice výkonná stolní PC, čili jakési NUC na steroidech s výkonnou grafikou i pro virtuální realitu. 
Společnost AMD prezentovala Project Quantum na E3 v roce 2015 a ještě ten samý rok v srpnu se objevila zpráva, že tento projekt zřejmě nevyústí v nic konkrétního, co by se dostalo na trh. A byla to pravda, neboť od AMD jsme už poté o tomto projektu nic dalšího neslyšeli, a mohli jsme tak na něj zapomenout, a to až do dnešního dne. 
 
 
Project Quantum se objevil v době, kdy si AMD ještě teprve chystalo procesory s architekturou Zen, čili do daných počítačů by mohlo montovat leda Bulldozery nebo slabá APU. Není tak divu, že se raději rozhodlo pro konkurenční Core, a to konkrétně pro Core i7-4790K 'Devil's Canyon' na desce formátu Mini-ITX s čipsetem Z97. GPU už by ale bylo pochopitelně jeho vlastní, a to Radeon R8 'Fiji'. 
 
Tento projekt zřejmě vznikl z nadšení, které přineslo první nasazení pamětí HBM na grafických kartách, což umožnilo je výrazně zmenšit a výsledný počítač měl původně nést rovnou dva čipy Fiji v CrossFire s celkově 8 GB HBM první generace. Těžko by se tak asi našel zákazník, který by si takový počítač mohl dovolit a měl o něj navíc zájem. Není tak divu, že Richard Huddy z AMD později označil Project Quantum jen za koncept, ze kterého se ani neměl vyvinout finální komerční produkt, pro nějž AMD nemělo jednak vlastní procesory a pak daná karta Radeon Duo Pro se dvěma Fiji byla nabízena jako profesionální a ne herní produkt. 
 
Dnes je ale AMD někde zcela jinde. Vypadá to, že na paměti typu HBM v herních grafikách můžeme tentokrát zapomenout, ovšem od RDNA 2 se i tak očekává velice slušný výkon. AMD už navíc nejen že nemusí využívat procesory Intelu proto, že nemá vlastní srovnatelné čipy. Nyní je na tom v tomto ohledu už dokonce lépe, takže by mohlo svá malá a výkonná PC celá založit na vlastním hardwaru. 
 
 
Na Twitteru (_rogame) se ale objevily informace o čerstvých patentech firmy AMD (PDF) z 15. září, které zcela jasně ukazují na oprášeny Project Quantum. 
 
 
Vypadá to tak, že AMD na svém projektu stále pracuje, i když dané patenty se samy o sobě točí jen kolem samotné skříně a celkového provedení počítače a ne kolem toho, co můžeme najít uvnitř. To je ostatně v případě projektu Quantum až podružné, prostě lze počítat s vhodným hardwarem, který bude možné zkrotit pomocí vodního chladiče umístěného ve vrchní části.
 
Nezbývá než čekat na případný výsledek, který by AMD mohlo představit třeba brzy v příštím roce na digitálním CES.  


reklama