reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD zveřejnila novou roadmap pro grafické karty

21.4.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD zveřejnila novou roadmap pro grafické karty
Společnost AMD konečně vypustil do světa novou roadmap, která se týká grafických čipů a jejich vývoje od roku 2015 do roku 2018. Co nám tento aktuální plán odhalí o dalších generacích GPU Radeon?
Nová roadmap přináší další informace k tomu, co bylo již zveřejněno na akci Capsaicin, ale také vzbuzuje další otázky. Klasické roadmap totiž obvykle ukazují na každý rok to, co bude v prodeji a ne pouze novinky, čili pokud bychom se měli držet této premisy, tak by vedle Radeonů 300 v tomto roce měly skončit i Radeony řady Fury (s čipy Fiji). S nimi se ale dosud počítalo a předpokládalo se, že na trhu vydrží až do nástupu generace Vega, ať už jako staré R9 Fury X, Fury a Nano, nebo jako přeznačené karty. Stejně tak se mělo za to, že karty s čipy Vega přijdou jen ve výkonných variantách, které se zařadí nad karty s čipy Polaris.





Ale tak to nakonec ještě může dopadnout. Záleží jen na tom, co má zveřejněná roadmap zobrazovat, tedy zda architektury a generace určené pro daný rok, nebo pouze novinky, které se v onom roce objeví na trhu. Pokud by šlo o první případ, pak by to znamenalo, že Radeony série 400 nebudou obsahovat žádné přeznačené karty. Jenomže i kdyby obsahovaly, byly by to právě karty Fury, jež kvůli svým cenám stejně nechávají valnou většinu hráčů v klidu. Šlo by především o 14nm Polaris 10 a 11 v mainstreamu či low-endu.





Druhý předpoklad o tom, že jde jen o novinky, ale potvrzuje tato starší roadmap, která ukazuje, že Polaris můžeme očekávat v polovině tohoto roku a Vega již na samotném začátku toho následujícího. Nedávalo by smysl, aby AMD vypustilo ucelenou generaci grafických karet na trh a po půl roce ji už nahrazovalo novou generací. Osobně bych se tak přikláněl k tomu, že nyní nastoupí střední třída a nižší třída s Polaris 10 a 11, Radeony s čipy Fiji na trhu zůstanou (třeba i bez přeznačování) a po půl roce je nahradí nový hi-end s paměťmi HBM2. Ostatně pak by nedávalo valný smysl, aby až nyní AMD vypustilo na trh dvoučipový Radeon Pro Duo, pokud by mělo v rukávu náhradu za Fiji.

Z nové roadmap si také můžeme všimnout, že Fury zabírají vedle Radeonů 300 jen malé místečko, zatímco Polaris 10 a 11 si rozdělují prostor rovným dílem. To napovídá, že se na trhu objeví stejné množství karet s jedním i druhým GPU. Oba grafické čipy by se tak mohly objevit nejspíše na čtyřech kartách, a to odškálované pomocí rozdílných taktů a především počtu Stream procesorů, což dává velký prostor k využití nedokonale vyrobených čipů.

A pak se také dozvíme, že kromě 4. generace architektury GCN tu bude podpora kódování i dekódování HEVC a také podpora rozhraní HDMI 2.0 a DisplayPort 1.3. To znamená lepší schopnosti pro práci s videem a možnost zapojit displeje s vyšším rozlišením i framerate, potažmo pak displeje s velkým dynamickým rozsahem.

Generace Vega a Navi zůstávají na svých místech pro roky 2017 a 2018 a o nich jsme se nedozvěděli nic nového. Vega využije paměti HBM2, jež konečně přinesou zajímavé přenosové rychlosti i kapacity, ovšem technologie HBM dle všeho s nimi jen zazáří a zhasne. Ukázalo se totiž, že další zvyšování propustnosti pamětí HBM by přineslo neúměrně vyšší nároky na spotřebu celého paměťového systému, který by snadno předčil nároky aktuálních GDDR5. Bude tak nutné nasadit jinou technologii, kterou AMD zatím pracovně označuje jako Nexgen Memory.

Zdroj: VideoCardz
reklama