reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Americký kongres zvažuje prodloužení copyrightu na 144 let

19.5.2018, Milan Šurkala, aktualita
Americký kongres zvažuje prodloužení copyrightu na 144 let
Autorská práva na některá stěžejní díla nejspíš nikdy nevyprší. Americký kongres se totiž bude zabývat dalším prodloužením copyrightu, a to až na 144 let. Prodloužení by nebylo nic nečekaného, v minulosti se tak stalo už 11krát. 
Společnosti těžící z vlastnictví autorských práv z historie opět lobovaly a protlačily do Amerického kongresu zákon, který by měl prodloužit copyright až na 144 let. Už tradičně se tak děje např. kvůli společnosti Disney, která zatlačí vždy chvíli před vypršením copyrightu na Mickeyho Mouse. Není však zdaleka jediná. 
 
Copyright
 
Classic Act, jak se nový návrh zákona nazývá, by měl chránit díla z let 1923 až 1972 na již zmíněných 144 let, takže nejstarší z nich by se do public domain dostaly až v roce 2067. A to pouze za předpokladu, že se délka copyrightu neprodlouží během následujících téměř 50 let. Přitom od konce 70. let k tomuto došlo už 11krát a pokud projde poslední návrh, půjde už o dvanácté prodloužení. 
 
Návrh je předkládán spolu s Music Modernization Act, který má zajistit účinnější ochranu hudby v dnešní době streamování. Hudbu z výše zmíněných let není možné přehrávat bez adekvátní licence, jenže u mnoha z nich ani není jasné, kdo je majitelem copyrightu. Zákon tak uvaluje autorskou ochranu na vše, i když se mnohdy neví, čí práva to vlastně jsou. Chráněny proti přehrání by tam měly být po dalších téměř 50 let i skladby bez majitele.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama