reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Americký Senát může brzy schválit plán na podporu výroby čipů 52 miliardami USD

17.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Americký Senát může brzy schválit plán na podporu výroby čipů 52 miliardami USD
Polovodičové firmy po celém světě zahájily mohutné investiční kampaně do rozvoje výroby a jejích kapacit, což se děje i s přispěním vlád. Mohutnou podporu již ohlásila Jižní Korea nebo právě i Spojené státy. 
Poptávka po čipech dále poroste a vzhledem k tomu, že už aktuálně je nabídka zoufale nedostatečná, není na co čekat. Nedávno jsme se dozvěděli o tom, že Jižní Korea se chystá v průběhu příštích deseti let s přispěním domácích firem investovat do výroby čipů na 450 miliard dolarů. Tyto peníze půjdou na celý ekosystém, v němž se pohybují firmy vyrábějící čipy, čili půjde v důsledku i o vzdělávací programy nebo o zajištění toho, aby byly k dispozici potřebné chemikálie, bez nichž se litografické stroje neobejdou. 
 
 
Spojené státy mají svůj plán, který je pětiletý a jde v něm o 52 miliard dolarů, jež mají pomoci k tomu, aby se na půdě USA tvořil vyšší podíl celosvětové produkce čipů než dnes (cca 12 %). Jde tak o nově tvořený zákon, který připravují především senátoři Mark Kelly, John Cornyn, Mark Warner a Tom Cotton.
 
Zmíněných 52 miliard dolarů se rozdělí především na dvě sumy, přičemž 39 miliard půjde na pobídky pro samotnou výrobu či výzkum a vývoj a téměř celý zbytek, čili 10,5 miliard, bude vynaložen v průběhu příštích pěti let na různé další podpůrné programy, jako je National Semiconductor Technology Center či National Advanced Packaging Manufacturing Program.
 
Celá tato věc ale bude sama jen součást snahy podpořit polovodičový průmysl, respektive výzkum s ohledem na potřeby stanovené v letošním National Defense Authorization Act. A zde už půjde o celkovou sumu 110 miliard dolarů a otázky národní bezpečnosti. Jde tu o reakci na podobný krok čínské vlády, která bude do výroby čipů investovat cca 150 miliard dolarů. 
 
Vypadá to tak, že nejštědřejší program má Jižní Korea, ale ta má také jinou výchozí pozici. Její 450miliardový program má totiž zajistit i to, aby tamní výrobci začali produkovat i logické čipy, které budou na světové úrovni. Giganti korejského polovodičového průmyslu jsou Samsung a SK Hynix a jejich specializací jsou paměti DRAM a 3D NAND Flash a jde tu především o jejich výrobu a další rozvoj než o vývoj nových standardů či tvorbu pokročilých logických čipů. Právě i toto chce Jižní Korea v příštích deseti letech změnit a jde především o tu část programu, která se týká vzdělávání a programů výzkumu a vývoje. V USA jsou tak na tom spíše opačně, čili tu jde především o podporu samotné výroby.


reklama