reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Analytici předpokládají rychlejší růst kapacity pevných disků

22.5.2012, Jan Vítek, aktualita
Analytici předpokládají rychlejší růst kapacity pevných disků
Společnost IHS zabývající se výzkumem trhu se nechala slyšet, že předpokládá rychlejší růst kapacity u klasických pevných disků (HDD). Důvodem bude potřeba uchovávat velké množství audiovizuálních dat, což si však vyžádá pokročilejší technologii...
Společnost IHS zabývající se výzkumem trhu se nechala slyšet, že předpokládá rychlejší růst kapacity u klasických pevných disků (HDD). Důvodem bude potřeba uchovávat velké množství audiovizuálních dat, což si však vyžádá pokročilejší technologii záznamu, než je aktuální PMR - perpendicular magnetic recording, čili technologie kolmého zápisu. Té se věnuje jeden z našich starších článků.




- technologie HAMR -


V roce 2011 měly pevné disky dle IHS průměrnou hustotu zápisu 744 Gb na čtverečný palec a tato hodnota má v několika příštích letech růst, aby s v roce 2016 zastavila na 1,8 Tb. Tento rok se má průměrně dostat na 780 Gb na palec a o rok později na 900 Gb.

Tento trend však vyžaduje novou technologii, která by dokázala vměstnat tolik dat na plotnu. Jinými slovy se čeká na HAMR, čili Heat-Assiset Magnetic Recording. A abyste měli představu o tom, jak dlouho se na něj čeká, tak zde je článek z roku 2002. Seagate totiž již v roce 1997 získal firmu Quinta, která HAMR vyvíjela a plánovala posunout tehdejší představu o hranici hustoty dat ze 100 Gb na palec čtverečný na 250 Gb s využitím technologie OAW (Optically Assisted Winchester)

HAMR byl pozdržen především díky nástupu levnější technologie PMR, která dala výrobcům možnost dosáhnout hustoty kolem 1 Tb na palec. Je však stále ve vývoji a dle IHS bychom mohli na trhu vidět pevné disky založené na HAMR již v roce 2014.

Zdroj: Tom's hardware
reklama