reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Analýza 5 let prodejů na MindFactory ukazuje mocný návrat AMD do DIY

23.9.2019, Jan Vítek, aktualita
Analýza 5 let prodejů na MindFactory ukazuje mocný návrat AMD do DIY
Občas se podíváme na to, jak se procesory x86 prodávají u našich sousedů. Jde o jednoho z největších německých maloobchodních prodejců, a sice MindFactory, který si vede své statistiky. A právě o nich bude řeč. 
Jde tak o maloobchodní prodeje koncovým zákazníkům, takže se dá mluvit především o DIY trhu spojený s těmi, kteří si své počítače staví sami, anebo pro své známé, či pár zákazníků. To má svá specifika, neboť takový zákazník je obvykle dobře informovaný o tom, co si kupuje a vůbec nic jej nenutí ke kontinuitě či k věrnosti jedné značce, pokud to ovšem není spojeno s výkonem či technologiemi. Zkrátka a dobře, pokud má AMD na trhu konkurenceschopnou nabídku, na takovýchto prodejích se to okamžitě ukáže.
 
 - klikněte pro zvětšení -
 
Nejdříve tu máme prosté srovnání prodaných procesorů AMD a Intel dle kusů. Plnou čarou se ukazuje celkový počet a přerušovanými čárami pak prodej dle generací. Jasně je tak vidět, že nástup první generace Ryzenů prudce zvedl prodeje AMD, které kopírovaly konkrétně prodej generace Summit Ridge a po nich pak převzaly štafetu Pinnacle Ridge a nakonec nejnovější Matisse. A i když prodeje starších Ryzenů klesají, i nadále se velkou měrou podílejí na celkovém výsledku. 
 
V případě Intelu jsou přerušované křivky podobné, ale ukazuje se, jak mají jednotlivé generace stále slabší nájezd a že o Coffee Lake už je menší zájem než o Kaby Lake a ještě méně si zákazníci žádají Coffee Lake Refresh. To je však spojeno i s reálnou dostupností procesorů a s tím, jak Intel v posledních letech nevypouští na trh celé generace v jednu dobu. Především je ale vidět, jak se situace s celkovými prodeji obrací a s jakým náskokem vede AMD, které v letech 2016 a 2017 vedle Intelu jen živořilo. 
 
  - klikněte pro zvětšení -
 
Dále tu máme graf, který neukazuje počty prodaných procesorů, ale to, jaký objem peněz představují. Do toho se tak promítá i ukazatel ceny nejčastěji prodávaných CPU a je vidět, že celkové procesorové tržby v případě AMD v posledních letech na MindFactory postupně stoupají, zatímco u Intelu naopak klesají. Zde ovšem rozdíl mezi AMD a Intelem už není tak velký jako při srovnání počtu prodaných procesorů, takže lze říci, že Intel stále prodává spíše dražší CPU než AMD, ale to zdaleka nestačí k tomu, aby se poměr sil vyrovnal. 
 
 - klikněte pro zvětšení -
 
Poslední graf se týká právě oné průměrné ceny prodávaných procesorů. Je vidět, že ta v případě Intelu i AMD v poslední době narostla. Gratulovat si může především AMD, však to se dostalo díky Ryzenům cca na dvojnásobek a vzpruhu mu dodaly i Matisse. Intel zase bezpochyby zaujal vícejádrovými procesory Coffee Lake Refresh, protože právě v druhé polovině roku 2018 přišel s Core i9-9900K a ostatními. 
 
Z grafu je také patrné, že nadšenci prahnoucí po nejvýkonnějších modelech mají zájem především hned na začátku prodejů a že průměrná cena pak postupně spíše klesá, což platí pro oba výrobce. Nicméně není divu, že průměrná cena prodávaných Intelů je stále vyšší, když AMD nabízí spíše levnější procesory a pokud jde o 12jádrový Ryzen, nestačí uspokojovat poptávku, takže ten sám nic nespraví. Ještě dva měsíce budeme čekat na 16jádrový Ryzen 9 3950X, který vyžene cenu desktopových CPU od AMD na úroveň, kde nebyla od představení procesoru FX-9590.  
 


reklama