reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Anketa: Bojíte se nízké životnosti SSD?

18.5.2012, Pavel Kovač, anketa
Anketa: Bojíte se nízké životnosti SSD?
SSD disky se postupně dostaly do našich počítačů. Obvykle se využívají jako systémový a rychlý disk. Jejich hlavní nevýhodou je poměrně nízká životnost. Je tomu skutečně tak, nebo jsou tyto obavy dnes už plané?
Bojíte se nízké životnosti SSD?
V anketě šlo hlasovat od 18.5.2012 do 18.5.2013. Počet hlasujících: 376
Nebojím, mají vyšší životnost než klasický plotnový disk.14 %
Z principu nebojím, ale zatím vyčkávám, co přinesou budoucí roky.47 %
Z nízké životnosti mám obavy, ale SSD využívám.25 %
Z nízké životnosti mám velké obavy a zůstávám věrný HDD.14 %

Základní problém SSD: nízká životnost? Opravdu?


Asi každého budoucího majitele SSD napadlo: "Vydrží tento disk tolik, aby se investice vyplatila? A nebudu mít více problémů než užitku?" S touto otázku jistě bojoval nejeden zákazník. Snažil se jistě najít nějaké informace ohledně životnosti. Tedy té reálné. Bohužel právě reálné zkušenosti na začátku nikdo neměl a vlastně ani dnes nikdo pořádně nemá. Navíc každá nová generace SSD přichází s jistým omezením v životnosti a nasazují se naopak technologie prodlužující životnost. Čert aby se v tom vyznal. Pro reálné otestování životnosti jsou SSD disky na trhu příliš krátkou dobu. A ty modely, co tu už s námi nějaký ten čas jsou, zase nemají např. TRIM, nebo jsou postaveny na jiných buňkách než dnešní mainstream. Takže ve výsledku nám nemohou pomoci ani ty.





Je však problém s životností disku vůbec opodstatněný? Pokud se podíváme do historie, tak ano. Klasické plotnové disky se používají už pěknou řádku let. Konkrétně jejich historie sahá až do 60. let minulého století. Tehdy se pevné disky používaly pro sálové počítače, a tak tuto dobu přeskočíme. Až koncem 80. let se disky zlevnily natolik, že si prokousaly cestu do osobních počítačů. Tuto dobu si pamatuji už i já. A také si pamatuji, že táta docela často řešil problém právě s pevným diskem. Disk zkrátka začal vydávat zvuk, co neměl (i když z dnešního pohledu všechny tehdejší disky vydávaly zvuky, co nemají :-) ) a během pár chvil se odebral do křemíkového pekla. Tehdy to opravdu bylo peklo. Nahrát zpět všechna data byla práce na celý víkend a stejně vše nefungovalo tak, jak mělo. Ale to odbíháme.

Hlavní problém byl právě v životnosti resp. poruchovosti tehdejších pevných disků. Postupně se však pevné disky vypracovaly a dnes jsou relativně spolehlivé. Přesto vás může překvapit i relativně mladý pevný disk svou náhlou nemocí, která vede k jeho rychlému konci. I proto stále existuje např. World Backup Day. Proto jsou také v serverech nasazovány RAID pole pro zvýšenou spolehlivost. Zkrátka i onen pevný disk je relativně nespolehlivý úložný prostor, pokud se to bere z globálního hlediska.




A jak na tom jsou SSD? Např. společnost Intel u svého postaršího, ale přesto velmi používaného modelu X-25 udává možnost zápisu 27 TB dat, než dojde k jeho zničení. Je to však jako u jogurtu. Také dokážete jíst jogurt i týden po záruce. Zkrátka to je průměrná (dobře, u toho jogurtu je to minimální, ale to na podstatě věci nic nemění) doba, za kterou se disk může zničit. V přepočtu to tedy dělá 5 let při provozu 20 GB za den. To je dost velké číslo a běžný uživatel asi tolik dat za den na disk nezapíše.

Snažil jsem se hledat průměrné zápisy na disk a dle vnitřní statistiky jsem došel k závěru, že většina uživatelů zapíše za den kolem 10 GB dat. Jsou to však informace hodně obecné. Pokud bychom však z nich vycházeli, tak se životnost Intelovského disku X-25 zdvojnásobí. Tedy 10 let. A to je už doba, kterou kolikrát ani běžný HDD nevydrží. Buď mu odejdou ložiska, nebo se potká hlavička s plotnou a malé a přesto pekelně částečky plotny způsobí nevyhnutelnou smrt.

Na životnosti se jistě také projeví styl využívání konkrétním člověkem. Např. grafik pracující s videem či upravující fotky jistě o svůj SSD přijde dříve než sekretářka vyplňující faktury. Grafik však jistě ví, že i jeho předchozí HDD odešel do křemíkového nebe během 2 let, a tak se na tuto skutečnost připraví i u SSD. Lidé jsou zkrátka již zvyklí na nepohodlí plynoucí z letité nespolehlivosti běžných plotnových disků. Ruku na srdce. Kdo z vás za poslední rok neslyšel od kamaráda/kolegy, že mu odešel disk? Asi málokdo.



Záměrně jsem zde neuváděl žádná konkrétní měření přístupu/zápisu dat během jednoho dne. Dnes nám totiž jde hlavně o váš názor. Předchozí text slouží pouze k zamyšlení. Také jsem chtěl připomenout historii klasických pevných disků a jejich dnešní životnost. Je tedy opravdu problém s životností dnešních SSD, nebo to je nafouknutá bublina, která splaskne? Co si o tom myslíte?
reklama