reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
18.5.2012, Pavel Kovač, anketa
SSD disky se postupně dostaly do našich počítačů. Obvykle se využívají jako systémový a rychlý disk. Jejich hlavní nevýhodou je poměrně nízká životnost. Je tomu skutečně tak, nebo jsou tyto obavy dnes už plané?
qa | 4.2.20138:20
HDD odejde grafikovi za dva roky ?
To bych tedy rád viděl.
Mám víc jak 10 svých disků a neodešel ani jeden, ty nejstaší mají nad 10 let. Vše Seagate.
Jediný problémový byl Samsung ­- ale už nešetřím a Samsungy nekupuji...
qa
Odpovědět0  0
skorec | 23.7.20121:46
Citam vela clankov ale takyto hrozne napisany som este necital, ked sa autor clanku pyta tak nech si pozistuje konkretne veci a nie pisat o niecom co som usudil ze ani sam nevie a ani na ziadne konkretne veci nepoukazal...
Radsej nenapisat nic ako nieco co stoji zanic...
Odpovědět0  3
Pavel Kovač (1033) | 23.7.201218:14
Děkuji za plnohodnotný příspěvek, plný konkrétních nápadů jak to vylepšit. Ano, toto je ironicky myšlený příspěvek.
Odpovědět1  1
regine (57) | 19.5.201214:33
Zatrhl jsem odůvodněně: ­"Z nízké životnosti mám velké obavy a zůstávám věrný HDD.­(moje odpověď­)­". ­-­->> Technologie je podobná USB­-flash diskům a ty mi odchází jeden po druhém ­(mám 4tý­). Disk i externí HDD si vesele žijí za tu dobu dál. Nahledě k tomu, že nákladovost na kapacitu byla ­(nebo ještě je­) 20ti násobná. Počkám si. Pokud bych ale musel kompilovat objemné zdrojáky a testovat SW, možná bych do SSD šel.
Odpovědět0  2
Ladik 22 | 23.7.201222:58
Slušný mně ještě, ne­-odešel, ani jeden, z těch mých tří všechny jsou značky A­-Data, stejně, jak jsem, mněl, předtím, asi tak 6 Druhů Různých Operačních pamětí, od Firmy A­-Data, ua po­-sledních 10 LEt, a taky, ne­-odešla, ani jedna, za­-jímavé, ale, srovnávat, jako, SSD, ty odcházejí a hlavně, odejdou, průměrný HarrDisk, by dneska, má střední dobu mezi poruchamiu asi tak 100 Let, Nepřetržitého provozui, jen občas, holt, některý občas, ne­-vydrží, ale když vydří, já ještě, točím, 80 GigaBAJTový HarrDisk Western Digital, už asi tak 5 Let, a pořád, jede, jako Hodinky, jeden HarrDisk Seagate, jsem po 9­-ti Letech, prodal, Kamarádům, do po­-čítače, s Procesorem Intel Pentium I., byl, plně, Funkční, asi tak, s Kapacitou, asi tak 1,2 GigaBAJTu, tehdá ještě, od FIrmy Conner, budoucí Firma Seagate, no, jo no, holt, ale, taky, tu mám jeden 40 GigaBAJTový HarrDisk, Seagate, a ten má špatné sektory, a dost, se množí, asi, odchází, asi opravdu, pěkně, ne­-jspíše, no, BTW., ten 80­-ti GigaBAJTový HarrDisk Western Digital, má Na­-jeto, podle S.M.A.R.T.u asi tak 1 Rok a 7 Měsíců, 11 DNí a 5 Hodin Čistého Času, no, ale, jako když se potká Hlavička, s Plotnou, tak HarrDisk podle, mně, ne­-odejde, ale udělá, se na něm, jen Špatný, sektor, i když jen špatný Sektor, on, je to taky, dost, problém, celkem, do­-cela, ten, Špatný Sektor, oni, se pak mají Tendenci, ty špatné Sektory, množit, a ukládání, na Takový HarrDisk, už je pak, Ne­-spolehlivé, životnost, SSD, se s novými Výrobními Technologiemi, asi zkracuje, je to, problém, jestli se to řeší, že se snaží přepisovat, rovnoměrně, celý DIsk, aby vy­-držel, co nejdéle, asi, ano, teĎ, ne­-vím, inu, kdo­-ví, do­-cela, celkem, zase, do­-cela, dobře, na­-psaný článek, sice, je to, psané, Takovým Volnějším STYLem, ale, my­-slím, si, že na to, Za­-myšlení to stačí, takže v po­-hodě, celkem, do­-cela, zase, tedy. :­-)
Odpovědět0  1
axoncz (7) | 18.5.201222:00
Upřímně nejraději bych zaškrtnul ­"nebojím, SSD již dlouho používám­". Ke koupi SSD jsem se rozhodl v podstatě jak vyšla druhá generace od Intelu, koupil jsem 160 a v současné době na něm funguji skoro 2 roky ­(alespoň myslím­), celkově mám zapsáno cca 3,5TB a předpokládaná životnost při stejné průměrné hodnotě zápisů je do roku 2020. Za nic na světě bych se nevrátil k plotňáku, PC je tichej a rychlej, nejen výkonej. Nenechte se zblbnou propagandou vedenou výrobci klasických HDD. Somozrejmě věci jako indexace, swapování a defragmentace je vhodné vypnout, ale o tom je dost na fórech.
Odpovědět5  0
garatt | 19.5.201212:22
Neviem ale cely ten clanok mi pride ako demagogia na UKOR HDD, mam vemi dlhorocne skusenosti s IT suciastkami, dlho som popri SS a VS daval dokopy PC, preslo mi ich rukami hadam par tisic, ale zeby HDD odchadzali si nejako nespominam. Vzdy som razil cestu a kupoval vacsinou HDD od WD, bolo jedno obdibie ale vzdy vo velkosklade ma kamarat upozornil, ze WD je zla seria a kupil som inu. Doma mam asi 40HDD zo starych cias, kapacity od 20MB do 10GB, a hocijaky ked zapojim, tak do dnesneho dna ide. Sam mam momentalne v PC 5ks HDD, 320, 500, 1.5TB, 2TN, 3TB, akurat na 1.5TB pise zopar nestabilnych sektorov, postaci format celho HDD a bude to vporiadku.
Co sa tyka SSD, nevidim v tom rovnaky problem, kupovat najlacnejsie sa zrovna neoplati.
Odpovědět2  0
Ladik 22 | 24.7.201223:09
Ha, ha, FOrmát HarrDISKu, na Špatné SEKTORy, jedině, ně­-jakým programem od Výrobce HARRDISKů, tak pak, možná, by ty, Špatné Sektory, by se přemapovali, na ty, Záložní jak to, asi, nové, HarrDISKy, mají ale standartním Formátem HARRDISKu, se ty, Špatné SEKTORy, akorát, Schovají, a pak, když bu­-dete, Instalovat, operační sy­-stém Microsoft WINDOWS Seven ULTIMATE SP1,a si ně­-jaká verze CZ, tak je, možné, že ho, NA­-instaljete, možná, ale, jestli se ně­-jaký důležitý soubor, toho, Operačního sy­-stému Microsoft WINDOWS Seven ULTIMATe SP1, ais ně­-jaká 32­-BIt. verze CZ, na­-hraje, do nějakého, špatného SEKTORu, jen skrytého, tím, přeformátováním HARRDISKu, tak už, vám, OPerační sy­-stém Microsoft WINDOWS Seven ULTIMATe SP1, asi ně­-jaká 32­-Bit. verze CZ, asi, už, ne­-najede, tohle, je Problém, kdyby, fakt, byla, ně­-jaká Speciální Utilitka, od Výrobce, na to Přemapování špatných Sektorů, a že by, se ty, špatné, SEKTORy, na­-hradily, těmi Z8ložními kterých prý tam, pár, je to, by, bylo super, i když, mám takový Pocit, že tohle, by mněli Dělat, HARRDISKy, Automaticky, pokud, na nich ty Záložní SEKTORy, jsou, a když prý ty Záložní SEKTORy, se mi zdá že jsem, někde, četl, pro ty, Špatné SEKTORy, dojdou tak pak, se na HARRDISKu, které ty Záložní SEKTORy, má, začnou objevovat, ty špatné SEKTORy, už, Normálně, a Viditelně, na HARRDISKu, a vzhledem, k tomu, že ty, špatné SEKTORy, na HARRDISKu, mají, Tendenci,s e množit, tak je, ten HarrDisk, zralý, opravdu, tak do Koše, o tom, Žádná, do­-cela, celkem, a nebo, ne­-vím, inu, kdo­-ví, celkem, do­-cela, zase, tedy! :­-)
Odpovědět0  0
Veyron (56) | 21.5.201211:50
Úplne sa musím stotožniť...SSD som začal používať od vydania Vertex 2 a popravde som už dávno predtým uvažoval na SSD, ale ako vyšla táto druhá generácia s obrovským výkonom za veľmi prijateľné ceny, som jednoducho neváhal a so 60GB Vertexom 2 fungujem už skoro dva roky a to som už viackrát formátoval a preinštaloval OS a vôbec ho stále používam na max zaplnený, pričom neustále mažem a zase kopírujem iné ­(keďže je disk tak malý, tak to má určité obmedzenie, ako napr. nemať na ňom viac hier naraz­)...každopádne výsledok je, že som nikdy nemal nijaké problémy a v podstate fungovanie bez SSD si nedokážem predstaviť rovnako ako používať na každodennú prepravu namiesto auta konský záprah, aj keď konský záprah mi príde ešte modernejší než tie hrkajúce a nemožne pomalé HDDčka :D Bohužiaľ v práci si nemôžem až tak vyberať, takže používam Core i5 s Radeonom 4500 a samozrejme s HDDčkom a v porovnaní s mojím osobným ultra mobilným laptopom s E­-450 a s SSD ­(Samsung 830­) je ten pracovný nenormálny slimák, pričom výkon procesora je asi 4krát väčší ­(?­) :D A potom nech mi ešte niekto skúsi nejak argumentovať, že prečo HDD ako systémový disk...to rovno môžem zahodiť mobil, odpojiť internet a ísť loviť lamy a bývať do jaskyne :D
Odpovědět1  0
Ladik 22 | 23.7.201223:01
No, jo, ale bez SWAPu třeba, taková hra, Doom 3, asi ně­-jaká verze EN, s Kompletním CZ DABINGem, snad, ani, ne­-jede, a ono, těch Programů, bude, asi víc, a to Ať, máte, Operační paměti, kolik, chcete, takže si my­-slím, že je,d obré, k tomu SSD, ještě, mít ten HarrDisk, aby to SSD, právě, ne­-odešlo, příliš, rychle, a nebo, ne­-vím, inu, kdo­-ví, do­-cela, celkem, zase, tedy! :­-)
Odpovědět0  1
Ladik 22 | 24.7.201223:13
Dobře, tak Swap na RAMDisk, mně, z vás, šlehne, no jo no, holt, tak díky, za Kritiku, alespoň, mně do­-nutila, se nad, tím, za­-myslet, tak to, díky, za po­-dporu, kdyžtak, zase, tedy, a nebo, ne­-vím, inu, kdo­-ví, do­-cela, celkem, zase, tedy. :­-­)
Odpovědět0  0
JanoX | 18.5.201216:27
Dneska je životnost s odřenýma ušima fajn, ale díky zmenšováni technologií se bude životnost trvale snižovat, už dneska jsme z původních 100 000 zápisů při uvedení flash technologie na 3 000 u MLC a pokud to takhle půjde dál, tak se to dostaneme tak na 500 a míň to tedy není mnoho.
Odpovědět2  0
Pavel Černík | 18.5.201214:41
Já mám z omezené životnosti SSD disku velké obavy. Zvlášť kvůli swapu ­- nomálně se řekne že uložit 20GB za den zvládne jen náročný uživatel. Pokud ale použijete na disku SWAP, tak ty gigabajty skáčou jedna radost! Zvlášť u slabších zařízení, které mají ­"jen­" 2GB RAM například. ­(to je třeba můj acer extensa 5220, který víc prostě nezvládne. u 4 GB bych se už nebál swap vypnout.­)
Nemyslím si tedy že by to byla vyloženě nějaká bublina, ale jsou prostě případy, kdy je SSD fajn a vydrží bez problému a případy které se pro SSD nehodí. Příznivci a výrobcí SSD odmítají existenci takových nevhodných případů, nepřátelé SSD zase odmítají přijmout fakt že se to někdy může hodit a že se nekdy vyplatí... Jak to je v reálném PC­/notebooku skutečně, to už nikdo neprozradí...
Odpovědět1  0
jenda9999 | 18.5.201214:29
Ve všech reakcích nějak postrádám začlenění velikosti disku.Pokud zapíší 10gb denně na 60 GB disk a nebo na 300Gb disk, tak se v prvním případě jednotlivé buňky přepíší 5x více.Platí tedy lineáně, čím větší disk, tím větší žívotnost při shodném používání.Pokud neodejde řadič.
Odpovědět3  0
pspatny (1) | 18.5.201212:17
Zkusil se nekdo zamyslet nad tim, ze pokud bude vyssi rychlost disku, bude se o to vic na nej zapisovat a o to vic pujde trvanlivost dolu? A mam takovy pocit, ze zvlaste u MLC se na zivotnosti bunky podepise nejen zapis ale i cteni ...
Odpovědět0  4
M0RGAN (248) | 18.5.201212:20
To je pěkný nesmysl. Čím vyšší rychlost disku, tím rychleji se stejný objem dat zapíše, nic víc, nic míň.
To je stejné jako s autem, když máš auto jen pro cestu z bodu A do bodu B, tak rychlejším autem přece neujedeš víc kilometrů než nějakým vrakem; jen tam budeš rychleji a pohodlnějil.
Odpovědět7  0
šarik. (58) | 18.5.201210:40
Pokud je tu zmínka o scipnutí SSD, tak nikdo zatím neříkal, že by to bylo vinou opotřebených buněk. Všechno zatím ukazuje na vadu elektroniky. Tedy odchází jen elektronika a buňky drží. Co se týká HDD, tak jsem asi smolař, neboť disky mi nevydrží řádně fungovat déle než 3­-4 roky max. Mám Intel 320 25nm a zápis dat probíhá nárazově. V průměru přepíši celý disk 1x týdně. To by bylo zaokrouhleně 60 přepisů za rok a po dobu 5 leté záruky je to 300 přepisů, I kdyby byl počet zaručených přepisů 2 000, tak pokud SSD odejde, nebude to vinou nízké životnosti buněk.
Jinak souhlasím, že rychlost odezvy PC s SSD je vysoce návyková a za tento luxus beru na vědomí vyšší pořizovací cenu a nemyslím, že bych se ještě někdy vrátil k HDD.
Odpovědět2  0
misace (9) | 18.5.201210:38
Jestli jde o spolehlivost tak hodně záleží na tom, co máte za disk, respektive řadič. Problémy s umíráním měly Kingston V100 a Indilinx, Sandforce 2xxx s BSOD, Intel 320 s 8MB. Např. disky s Marvellem nebo třeba i starým Jmicron 616 jsou držáky a spolehlivost sama.
Ale dnes se zdá, že ty největší průsery jsou zažehnány firmwary,že tyto dětské nemoci se snad už nebudou opakovat, takže myslím, že začíná ZLATÁ DOBA SSD.
Odpovědět2  0
Rafan (336) | 18.5.20129:09
Zdechnout může každý disk a když k tomu dojde tak to nakrkne ale rozdíl je když zdechne disk za 1 800 kč a nebo disk za 4 000 kč a více.Jak už tu bylo výše zmíněno tak velká RAM také hodně zahýbá s odezvou PC a proto doporučuji každému jen 64­-bit OS.
Odpovědět0  0
Carter83 (12) | 18.5.20128:56
SSD jsem pořídil teprve nedávno, tak snad to bude bez problémů. Každopádně pro domácí použití jakožto systémového disku mě spolehlivost životnost zase tak strašně moc netrápí ­(tři roky zákruka a navíc, pouze systémový disk předpokládám oněch 10GB za den mít nebude­), v nejhorším případě hodím Windowsy na starší disk a můžu vesele reklamovat, což je pouze nepříjemné zdržení, nic víc.
Věci o které nechci přijít je beztak nejlepší mít zálohované na více discích­/počítačích, protože ­- jak se správně píše v článku ­- pevné disky také nejsou zdaleka stoprocentní.
Odpovědět8  0
libb (12) | 18.5.201210:30
Vidím to úplně stejně. SSD beru jako akcelerátor, důležitá data na něm sice mám, ale denně je zálohuju ­(čímž paradoxně snižuju jeho životnost :­)­) a případné zdechnutí by byla spíš ­"jen­" otrava ­- obnovit systém na jiný disk a jedeme dál. Záruka dostatečně pokrývá morální životnost, i když 500 MB­/s mně dnes přijde jako celkem nadčasové.
Odpovědět1  0
Pavel Matějka (1578) | 18.5.201211:08
Čtením se snad životnost nijak zvlášť nesnižuje?
Odpovědět0  0
misace (9) | 18.5.201211:16
Nesnižuje se vůbec.
Odpovědět0  0
Filias (15) | 18.5.201216:57
SSD je budoucnost, jen to má ještě nevychytané problémy. Stejně jako první LCD. Teď jsou SSD ve stavu, kdy už to má ty nejzásadnější dětské nemoci za sebou, ale stále to prostě není ono.

Osobně mám SSD taky jako systémák, plus na něj mám nainstalovány nejnáročnější programy. Data mam jinde, a zálohuji vše důležité už leta.

Ono se je taky třeba k SSD nějak chovat. Například přesunout cache prohlížeče. Jinak 3k za 120GB model za to zvýšení výkonu stojí ­(mám Kingston V200+­).
P.S: Určitě mám za den menší trafic­(zápis­) než 10GB.
Odpovědět1  0
Pavel Matějka (1578) | 18.5.201219:03
Když si přesunu všechno, co víc zapisuje, jinam ­- na co pak ten SSD mám? :­-­) Právě cache browseru IMHO potřebuje rychlost, ne?
Odpovědět0  0
JindraPce (8) | 19.5.201210:20
Jojo přesně ... tam se ta rychlost hodí, tak že používám ramdisk a je to v pohodě
Odpovědět0  0
Noxikk | 18.5.20128:53
Ono kdyz clovek meni pocitac kazde 2 roky, asi nebude mit problem. Ale rada domacnosti ma dnes i 5 nebo 10 let stare PC. Tak uz bych se o zivotnost toho SSD bal vice nez u HDD.
Odpovědět0  2
Dalimil Novotný (77) | 18.5.20128:30
Někde jsem se v diskusi dočetl, že OCZ Vertex 3 je vyroben 25nm metodou a má prý proto zhruba poloviční životnost než 32nm OCZ Vertex 3 MAX IOPS. Může na tom být něco pravdy?
Odpovědět0  0
misace (9) | 18.5.201211:06
No psalo se že je to 5000 vs. 3000 zápisů, ale podle testů ten rozdíl bude pravděpobně daleko menší.

zdroj:
http:­/­/www.xtremesystems.org­/forums­/showthread.php?271063­-SSD­-Write­-Endurance­-25nm­-Vs­-34nm­/page175
Odpovědět0  0
Hnizdo (433) | 18.5.201211:08
Neni. I kdybychom to vsak hypoteticky pripustili, Vertex3 by beznemu uzivateli vydrzel rekneme 20 let, a max iops 40 let. U meho intela 320 jsem si spocital, ze se pri stavajicim opotrebeni vycerpa za 107 let. V ted dobe vsak uz budeme vsichni pouzivat krystalickomatricove superky.
Odpovědět0  0
x0x | 18.5.20127:25
V anketě by měla být ještě varianta ve stylu:
S nízkou životností SSD jsem se už setkal.

Mám s tím vlastní trpké zkušenosti, odešly mi postupně už 3 SSD.
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 18.5.20128:17
Můžu se zeptat jaké? Jestli vám to nevadí. V mém okolí má hodně lidí SSD a zatím neodešlo ani jedno.
Odpovědět0  0
Hirogen (142) | 18.5.20128:47
Mně to vadí. po roce mi odešel Vertex2, po půl roce vyreklamovaný nový kus. To mám swap na ramdisku, zarovnanou partition, temp na ramdisku a odkládací internetu také. Přesto do něj znova jdu. Akorát jsem zkusil tentokrát jinou značku. Obnova? Každé dva měsíce zálohuji kopii systému na 1TB disk Acronisem, takže obnova trvá cca půl hodiny s veškerou konfugurací.
Na druhou stranu, jak si jednou zvyknete na rychlost, odezvu systému, už nechcete jinak.
Odpovědět2  0
Pavel Kovač (1033) | 18.5.20128:50
Já jsem myslel, to jestli vám nevadí sdělit značku disku ;­-­)

Takže tomu rozumím, že odešel dvakrát ten stejný Vertex 2. Ok díky za další utvrzení mého osobního pohledu na OCZ :­-D
Odpovědět2  0
misace (9) | 18.5.201211:16
No zrovna tady mám OCZ Petrol, koupil jsem ho kvůli nízké ceně, a po 2 měsících má Remaining life na 75% a zbořily se na něm Win 7. Ted ho testuju, ale zdá se uplně v pořádku, tak nevím no. No celkem jsem koupil 6, 5 je OK.

Jediný disk co nám odešel je Intel 320, díky chybě s 8MB, což by se ani nestalo, kdybych včas updatnul FW. s ostatními co máme nejsou naprosto žádné problémy.
(5x Crucial M4, 3xPatriot Inferno, 1x Crucial C300, 1xKingston V200, 6xOCZ Petrol, 1x Samsung 830, 1xIntel 510, 1x A­-data S569, 2x Intel 320 )
Odpovědět0  0
Hirogen (142) | 18.5.201221:33
Ano. Akorát ten druhý měl jiné PN. Takže ten druhý Vertex2 byl novější. Nyní jsem místo něj zkusil Kingston V+200. Všechny tři 120GB.
Podle OCZ ToolBox:
1. Vertex2 načteno cca po roce 1TB, uloženo cca stejně. Čistě teoreticky, pokud řadič fungoval správně, každá buňka byla přepsána 9x. Jasně, teoreticky. Ale výrobce uvádí životnost cca 5000x přepis každé buňky. 2. Vertex2 měl novější PN, odešel po 750MB čtení a 600MB zápisu. Choval se velmi divně. Na 3 dny hlásil chybu čtení z disku a do Win jsem se nedostal, stejně tak po připojení k druhému PC jsem viděl adresářovou strukturu, ale nešlo nic otevřít. Poté se zase vzpamatoval. Před selháním hlásil 100 přesunutých bloků po celou dobu od koupě. Po selhání a vzpamatování 110, po dvou dnech najednou 0. Kde jsou ty chyby? Že by je po půl roce najednou opravil? Už jsem k němu neměl důvěru a poslal jsem jej na reklamaci.
Odpovědět0  0
Veyron (56) | 21.5.201212:44
hmm, zaujímavé...kde sa dá prosím zistiť koľko môj disk načítal a uložil súborov?? Ono každý výrobok má určité percento chybných kusov a niektorý majú asi bohužiaľ smolu...môj Vertex 2 toho už zažil mrte a funguje stále rovnako skvele a tak isto si daný disk pochvaľuje mnoho iných...
Odpovědět0  0
zivan (123) | 18.5.20128:42
Ale o nizke zivotnosti se vetsinou mluvi v souvislosti s opotrebovanim bunek. Elektronika muze chcipnout u SSD stejne jako u klasickeho HDD.
Jinak ja mam taky zkusenost ­- 34nm 80GB X25­-M mi taky necekane chcipnul. Vecer presun ze stareho do noveho notebooku, par testu a vse OK. Rano pad pri startu Win a po vypnuti uz byl totalne mrtvy, nic ho nenaslo.
Odpovědět1  0
StanySS | 18.5.20125:41
Pratele Kingston 64Gb V­-, prvni verze se dozila 2let a 5 mesicu,takze asi tak k zivotnosti SSD:­-(
Odpovědět1  1
Ramtech | 18.5.20125:55
Problém SSD nie je vo flashi jeho smrť sa dá predpovedať prípadné chyby sú riešené CRC ale problém vznikne ak umrie controller=Single Point of Failure
Odpovědět1  0
M0RGAN (248) | 18.5.20123:12
Samotného systému se nebojím, ten jednak jednou měsíčně udělám záložní obraz a uložím někam na plotnový disk, druhak důležitá data mám zálohovaná přes Dropbox a ostatní věci na ­(plotnových­) discích jsou nahraditelné.
Ale co se PostgreSQL databáze týče, tak tu mám na plotnovém disku právě kvůli tomu, aby mi neopotřebovávala SSD. Jedná se o 10GB databázi plnou spousty malých souborů, denně používanou a tyto soubory se hodně přepisují. Konkrétní využití k profesionálnímu hraní online pokeru.
Je nějaký diagnostický prográmek, který by dokázal zjistit, jak moc? Plotnový disk ji zbytečně brzdí ­(navíc to pěkně chroupá na HDD­) a právě tady bych rychlost SSD uvítal taky. Možná si kvůli tomu pořídím jedno menší ­(30 GB­) SSD jen k tomuto účelu. Databázi taky pravidelně zálohuju, takže kdyby odešel, nic se nestane a na systém to vliv mít nebude. V současné době to řeším tak, že jsem jí přidělil vlastní 30 GB oddíl na WD Blue, aby nebyla moc fragmentovaná, stejně ale bývá kvůli ní slyšet disk neustále pracovat.
Odpovědět1  0
Ramtech | 18.5.20125:34
RAM­-disk
Platí čím viac RAM má Postgre k dispozícii tým menej potrebuje diskové I­/O
Odpovědět1  0
M0RGAN (248) | 18.5.201212:17
RAMky mám 16 GB, pagefile.sys tak jenom 1GB na tom SSD. Ale RAMdisk nepoužívám, to bych stejně musel vždycky zkopírovat nejdřív z disku na RAMdisk a pak zase zpátky celou databázi, ne?
Díval jsem se po něčem levném, jako třeba http:­/­/www.alza.cz­/adata­-s396s­-30gb­-d299042.htm , mít jen na tu databázi a kdyby odešel, tak by prostě odešel. Záruka 3 roky bohatě postačuje za tu cenu :­-)
Odpovědět0  0
misace (9) | 18.5.201217:36
V HD Tune Pro 5.0 lze sledovat kolik dat, který program zapíše, určitě jsou ale lepší programy. Nebo se to u některých SSD dá vyčíst ze SMART počet zapsaných GB

Jinak, tady je ještě něco levnějšího s 5letou zárukou.
http:­/­/www.alza.cz­/patriot­-torqx­-trb­-32gb­-d296157.htm
Odpovědět0  0
M0RGAN (248) | 19.5.201214:22
Viděl jsem ho, ale slibuje ­" čtení až 260MB­/s, zápis až 115MB­/s­" oproti ­"čtení až 280MB­/s, zápis až 250MB­/s­" u ADATA, to je docela velký rozdíl v tom zápise. No uvidím, když ten SSD bude jen na tu databázi, tak nebudu řešit, kdyby spadnul. Databázi jednoduše obnovím na plotnový kdykoliv a zálohuju pravidelně :­-)
Odpovědět0  0
Karel_V (15) | 21.5.201212:45
Nemyslím si, že je rozhodující mít zápis 250 MB­/s namísto 115 MB­/s.
Důležité je, že SSD disky, obecně, přistupují k datům v časech 0,1 ­- 0,3 MILIsekund,
což je rozdíl i oproti třeba HDD Western Digital Raptor ­(10000 ot­/min, přístupová doba 5.2 MILIsekund­),
a i oproti disku SAS ­/SCSI­/ Seagate Cheetah ­(15K.7, 15000 ot­-min, 3.4 MILIsekund­).
A tahle rychlost je ten rozdíl.
Odpovědět0  0
JanoX | 22.5.20127:20
Nejdůležitější je IOPS. A levné SSD mají horší IOPS při zápisu než SAS 15k RPM na řadiči s 512 MB cache s baterkou a to je ten rozdíl. Jsou i drahé SSD do PCIe s pěknými hodnotami, ale ty jsou pro běžné lidi finančně nedostupné.
Odpovědět0  0
misace (9) | 22.5.201210:32
A­-Data má zápis 30MB­/s nekomprimovatelných dat. A ten Patriot asi 60?, ale ted nevím. Zápis je u SSD malých kapacit vždy nízký. Využívá se paralelního zápisu do flash chipů a SSD nízkých kapacit jich mají málo­-např. A­-data má jen 4 pokud se nepletu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.