reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Anketa: Elektronické pomůcky ve školách

24.8.2012, Pavel Kovač, anketa
Anketa: Elektronické pomůcky ve školách
Doby, kdy jsme si ve škole vystačili se čtverečkovaným papírem a propiskou či tužkou, jsou pryč. Dnešní elektronická udělátka mohou ve škole velmi ulehčit život. Jak však vybrat ta správná, aby naopak neodpoutávala pozornost a plnila svou funkci správně?

Základní úvaha do začátku


České školství sice trochu zaostává v počítačové gramotnosti a rozhodně nepatří ke špici, přesto je však v dnešní době docela prošpikováno technikou. Dávno jsou pryč doby meotaru (i když stále někde přežívá), dnes jsou učebny často vybaveny projektorem a počítačová učebna je na každém patře. Přesto si můžeme pomoci nějakým tím tabletem či chytrým telefonem. Jaké zařízení si však vybrat, aby pomáhalo a nezabíralo jen čas? To je velmi složitá otázka a ve výsledku nemusí být výběr zařízení to nejpodstatnější.

Ještě před samotným výběrem si položme otázku. Patří do školy notebook? Většina učitelů vám asi řekne, že nepatří (tedy ti na středních školách). Notebook odlákává pozornost a papír s tužkou stačí. Dnešní život je však i o něčem jiném než jen papír a tužka. I samotný fakt, že se již testuje na některých základních školách nový styl písma (podobné tiskacímu, oproti klasickému psacímu má výhodu v tom, že jej děti píší téměř stejně - jmenuje se Comenia script) dává signál, že elektronický věk zkrátka nastoupil i do škol. S tiskacím písmem se totiž setkáváme dnes téměř všude a ruku na srdce, kdo z nás píše opravdu psacím písmem. Nedávno jsem se snažil vzpomenout na to, jak se píše například takové velké "F" či "K". Byl to docela problém. Je to jen jeden příklad za všechny, kde věk elektroniky přinesl jednu z větších změn do každodenního života. Nemá smysl tomu nějak přehnaně bránit, protože ve výsledku si stejně děti najdou svoji cestu, která třeba nebude ta správná. Daleko lepší je jim ukázat cestu, které je bude bavit a zároveň má smysl.


Písmo Comenia Script

Písmo Comenia Script se testuje na základních školách


No ale to se pouštíme do jiných vod. Vraťme se k samotné podstatě notebooků a tabletů. Na nich jistě nikdo nebude psát psacím písmem i v případě, že bude vybaven stylusem. Všichni používají zkrátka různé varianty tiskacího písma, které i počítač lépe rozpoznává. A pokud se i na základních školách testuje tento styl psaní, nedává nám školství znamení, že se zkrátka do budoucna s technikou počítá víc a víc? Určitě ano, tak proč vašim dětem nedat náskok?


Ideální zařízeni


Jaké by tedy bylo ideální zařízení? Rozhodně takové, co vydrží celou vyučovací dobu na baterii. To je zcela základní požadavek. Pokud se vám totiž uprostřed přednášky vypne notebook, tak hledání zásuvky nejen, že ruší okolí, ale může být docela složité. Proto si vždy uvědomte, jak dlouho budete potřebovat notebook či tablet provozovat a podle toho usměrněte výběr. Váš rozvrh by tedy neměl vypadat následovně





Pokud tedy najdete tablet či notebook, který splňuje základní parametry na výdrž, nastupuje další problém. Tím je velikost. Samotná velikost zařízení je totiž stejně důležitá jako výdrž na baterii. Pokud si totiž do školy koupíte velký notebook, který ani neunesete v batohu, tak je něco špatně. Po čase jej totiž zcela přestanete přenášet a zůstane ležet doma na stole. A proč takový notebook? Naopak moc malé zařízení bude mít za následek to, že se budete trápit s malým displejem a pokud například studujete technický obor, tak je malý displej zabiják produktivity. Chce si tedy například na desktopu zkusit vaši nejpoužívanější aplikaci zmenšit do okna odpovídající velikosti displeje notebooku či tabletu. Stačí vám to? Pokud ano, máte vyhráno! Pokud ne, zkuste notebook větší.

Zní to zcela triviálně, ale často se zkrátka uživatel moc zaměří na design a hardwarovou výbavu a na zcela základní principy zapomene. K čemu nám je potom notebook, který po hodině přestane fungovat a tu hodinu má nedostatečnou velikost? Asi k ničemu, že?


Asi ideální univerzální velikost u notebooku je kolem 13". Větší (například 15") notebook bude už hodě neohrabaný a také těžký. Naopak menší již nebude mít dostatečné rozlišení pro pohodlnou práci. Ono vlastně rozlišení je obecně u notebooků problém. I 13" varianty mají obvykle rozlišení pouze 1366x768, a to technikům zkrátka stačit asi nebude. Na druhou stranu, pro běžné použití to bohatě stačí a na zapisování poznámek je toto rozlišení více než dost. Stejně potřebujete zapisovat pouze proud myšlenek, které se vám přednášející snaží "vtlačit" do hlavy.





Ideální zařízení by tedy bylo takové, které má slušné rozlišení, dostatečně velký displej, velkou výdrž na baterii a klasickou klávesnici. Bez klasické klávesnice totiž asi těžko budete stíhat na přednáškách zapisovat poznámky. Pro technické obory je také velmi důležité, aby byla obrazovka schopna rozpoznat psaný text stylusem resp. perem. Psaní integrálu pomocí klávesnice není zrovna dvakrát rychlé a ručnímu zápisu se nic nevyrovná. Ideální zařízení tedy musí zvládat hodně úkonů současně a asi zatím neexistuje, ale třeba se jednou dočkáme.




Bez klávesnice je dotyková obrazovka téměř k ničemu


Na světlo světa přišel i BoogieBoard, který se svou jednoduchostí však sám pohřbívá. Jde vlastně o takový elektronický trhací poznámkový blok. Jakmile stránku pokreslíte/popíšete, je potřeba ji vymazat a obsah nenávratně zmizí. Pokud by bylo toto zařízení vybaveno paměťovou kartou a šla by k němu připojit i klávesnice, tak si myslím, že má šanci stát se ideálním zařízením pro studenty pro uchovávání poznámek. To, že nemá nějaké třídění, by až tak nevadilo a mohla by to mít např. vyšší verze. Bohužel jsem na takové zařízení dodnes nenarazil.


Softwarová výbava


A nyní přichází to nejzásadnější. Software. Bez něho je totiž tablet či notebook jen krabičkou, co svítí a časem potřebuje připojit k elektrické síti. Software však dělá z tabletu neocenitelnou pomůcku nebo naopak věčného nepřítele. Než se podíváme na software pro zapisování poznámek z přednášek, tak se podíváme na nastavení samotného systému. Vezmeme to však pěkně obecně. Dnes totiž lidé využívají mnoho systémů, od toho neznámějšího od Microsoftu, přes Apple operační systém, až po Googlovského robůtka. Všechny tyto systémy mohou mít jednu nepříjemnou vlastnost. Tím jsou více či méně časté aktualizace či jakékoli oznamování nových událostí. Pokud totiž musíte desetkrát za přednášku kliknout na bublinu "Máte novou zprávu", tak to zkrátka odvádí pozornost ať chcete nebo ne. Už samotná podstata oné bubliny by měla být potlačena a ve škole by bylo nejlépe, kdyby byla zcela vypnuta. Také různé aktualizace doporučuji zcela vypnout. Často se totiž neubráníte a na aktualizaci kliknete a začnete se rázem věnovat něčemu jinému, než je škola.





Oněch odpoutávačů pozornosti je velmi mnoho a je potřeba je zkrátka nemilosrdně eliminovat. Pokud to neuděláte, tak ani zcela ideální tablet či notebook zkrátka ideální nebude. V tomto ohledu se jeví jako nejlepší magické tlačítko zákazu Wifi a 3G připojení. Pokud tak neučiníte, tak vás tablet bude neustále do něčeho nutit. To ve škole není rozhodně žádoucí. Navíc si uvědomte, že tablety jsou pro toto chování navrženy, snaží se udržet vaši pozornost a na konzumaci obsahu jsou postaveny. Proto si spousta lidí řekne: "Proč bych měl vypínat to, co dělá tablet tabletem?" Inu, protože jej chci využít na práci a ne pro zábavu. Eliminujte tuto škodlivou a nepříjemnou vlastnost! WiFi si zapněte až cestou domu v autobuse, nebo nejlépe až doma. Uvidíte, že se začnete zcela jinak soustředit a z hodiny si odnesete daleko víc.





Nyní je potřeba si najít tu správnou aplikaci na tvoření poznámek z hodiny. Pro tyto účely je nejlepší využití aplikace, co nejméně ruší vaši pozornost a nejlépe skryje zbytek plochy počítače. Pro Windows Existuje například DarkRoom, nebo WriteMonkey. Oba programy jsou dostupné zdarma, přičemž při zapnutí překryjí obrazovku černou plochou a vy můžete zcela nerušeně psát své poznámky. Tyto programy se však hodí hlavně pro humanitně zaměřené obory, kde není potřeba nic kreslit. Pokud však potřebujete kreslit, tak je lepší sáhnout po něčem trošku sofistikovanějším.





Pro tyto účely se může hodit například velmi známý a velmi povedený EverNote. Ten díky cloudovému úložišti zaznamená prakticky všechny poznámky, co potřebujete. Navíc má i jednoduché formátování jako jsou odrážky, tabulky apod. Pokud si například poznámky otagujete dle předmětu, tak i vyhledávání v těchto poznámkách je velmi jednoduché a rychlé. Nyní si představte takový Evernote a BoogieBoard dohromady. Že by to byla krása. Kdyby tyto firmy spojily síly, tak se možná dočkáme podobné revoluce jako s příchodem Kindlu od Amazonu.





Pro iPad existuje například software Penultimate, který se tváří jako klasický čtverečkovaný sešit a v kombinaci se stylusem je to velmi kvalitní náhrada za klasický sešit. Těchto aplikací existuje celá řada a pokud máte tip na nějakou opravdu dobrou, která se může studentům a školákům hodit, určitě ji napište do diskuze. Školní rok se blíží a je třeba připravit vaše tablety a notebooky.





Problém všech těchto aplikací je pouze jeden. Bohužel dost podstatný. Někteří učitelé stále vyžadují papírovou podobu, takže pozor na to, jestli vůbec má smysl používat nějaké elektronické udělátko. Aby z toho nebylo víc problémů než užitku. Proto se vždy před použitím dohodněte s daným učitelem. Samozřejmě na vysoké škole je to zcela jedno, ale střední je věc jiná.

Nyní vyvstává zásadní otázka. Jsou již připraveny dnešní tablety a notebooky pro takovéto nasazení? Z jednoho pohledu ano, protože existuje mnoho programů, které je zkrátka kvalitní školní pomůckou dělají. Na stranu druhou si myslím, že by tablet měl umět zaznamenávat poznámky z přednášek ihned po zakoupení. Toto řešení by jistě mělo velkou výhodu ve zpětné kompatibilitě a hlavně v možnosti výměn poznámek. Dnes musíte vždy poznámky uložit. Otevřít e-mail, IM, facebook a zkrátka poznámky poslat. Spolužák si je musí přeformátovat do svého oblíbeného prográmku, který používá pro zápis poznámek. To nepokládám za moc šťastné řešení. Klasický sešit byl kompatibilní vždy (tedy pokud to spolužák přečetl). V době, kdy jsem ještě byl na vysoké a o tabletech se jen diskutovalo v anarchistických kroužcích, jsem si vždy představoval, jak by bylo bezva, kdybych mohl vše zaznamenávat elektronicky. Tehdy to nešlo. Jakmile přišel první rozumný tablet, těšil jsem se, že přišla revoluce. Bohužel po pár testech jsem zjistil, že se pro zapisování poznámek moc nehodí. Nebylo to dáno tím, že by bylo zapisování pomalé (to se člověk vždy naučí), ale problém byl právě v softwaru a dříve i ve výdrži na baterii. Baterie se zlepšila, ale software má stále co dohánět.
Používáte ve škole pro poznámky notebook či tablet?
V anketě šlo hlasovat od 24.8.2012 do 21.8.2013. Počet hlasujících: 65
Ano, je to dnes nejlepší způsob.2 %
Ano, ale občas je papír nejlepší.38 %
Ano, ale jen na drobné poznámky.0 %
Ne, papír je stále lepší a rychlejší.57 %
Ne, rozptyluje mě to.3 %
reklama