reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Anketa: Potřebujeme výkonné počítače?

8.6.2012, Pavel Kovač, anketa
Anketa: Potřebujeme výkonné počítače?
V poslední době se zdá, jako by trochu ustala potřeba výkonných počítačů. Spousta uživatelů si vystačí s dvoujádrovým procesorem a maximálně si dodají SSD disk. Je v dnešní době vůbec potřeba výkonných počítačů, nebo se tento trend zcela zásadně mění?

"Konečně mám výkonné PC!"


Právě takto dřív reagovala spousta uživatelů, když si pořídila například AMD Duron 800 MHz. Tyto procesory představovaly prakticky sen každého hráče i grafika. Rychlé, levné a dostatečně spolehlivé. Otázkou bylo jen vyřešit dostatečně chlazení. Spousta z nás se tehdy poprvé setkala s pojmem "teplovodivá pasta". Procesory to byly vskutku vydařené a nastolila se na nějakou dobu lehká nadvláda AMD. Poté však přišly procesory Core od Intelu a jejich perfektní architektura téměř smetla AMD z trůnu. Postupně se Core vylepšovala a AMD pouze dohánělo náskok Intelu.

Nyní se však situace zásadně mění. Není tu žádný nový hráč, ani tu nevytvořil AMD či Intel žádný zcela nový procesor, co by vše změnil. Jsou to právě uživatelé, kteří dnes ztrácí potřebu výkonných počítačů a i ti náročnější si často vystačí i s tři roky starým strojem. Tři roky! Před deseti lety byly tři roky tak dlouhá doba, že se výkon počítačů posunul zcela jinam a vám váš počítač připadal jako šnek. Na svůj starý počítač jste jistě již byli velmi naštvaní a hodiny a hodiny hledali na internetu, který procesor, desku a grafickou kartu pořídit.





Dnes je situace ale zcela odlišná. Málokdo dnes řeší, jestli má čtyřjádro či čtyřjádro s HT. Nikdo moc neřeší, jestli má frekvenci o 200 Mhz vyšší, a jestli má ve hře o tři FPS víc než jeho soused Jarda. Svět se mění a většině lidí naprosto dostačuje dnes jakýkoli počítač. Facebook a YouTube si na něm prohlédne, hru si také zahraje, co víc si přát? Dostačují však tyto počítače nám všem, nebo to je jen obecná nálada ve společnosti?

Společnost se zkrátka změnila v absolutně konzumní a výrobní složka je hodně potlačena. Jsou zde však stále lidé, kterým na výkonu hodně záleží. Jsou to grafici, vývojáři, chemici, farmaceutické společnosti či dokonce i prostí nadšenci. Tato skupinka se pouze zmenšila a chybí tu nyní ten střední proud, který by hnal výkon počítačů každým rokem kupředu. Není tu zkrátka obecný tlak společnosti na výkonné počítače.




Konzole jako hnací motor?


Vzpomínáte si na příchod generace konzolí PS3 a XBox 360? Většina počítačů si o jejich výkonu mohla nechat jen zdát. Spousta lidí záviděla majitelům konzolí, že jsou "napřed". Počítače však onen náskok velmi rychle dohnaly a dnes jsou konzole naopak možnou brzdou v rozvoji PC. Také to tak cítíte? Pravda je však trošku jiná. Vývoj PC je ± stejný. Pouze hry prakticky nevyužívají jejich potenciál. Dnešní 4/8jádrové počítače jsou využity klidně jen z 12 až 25 procent. Až přijde nová generace konzolí, tak tyto dnes velmi výkonné počítače nebudou stačit a zase budou konzole trošku napřed. A teprve v této době využijete potenciál dnešních PC na plno. Vývoj PC je tedy stále stejný, ale u konzolí je vývoj veden ve vlnách. Proto se zdá, že jejich výkon zdá v době uvedení ohromný. Nic víc, nic míň. Je zde však jeden háček, a to, že to vše platí jen a pouze pro hráče!





Grafik, vývojář a ostatní dnes výkon využívají na plno. Chrochtají si blahem nad tím, že jejich PC má 16 GB ramky, 8 vláken a při úpravě obrázků jim pomůže grafická karta. Osobně se také zabývám zpracováním grafiky (jak 3D tak 2D) a mohu za sebe říci, že výkonné procesory a grafické karty vždy uvítám. Hráč dnes může trpět trošku zastaralostí konzolí a tím, že na dnešní hry stačí prakticky jakákoli mid-range grafická karta a procesor a jejich PC tak nyní dřímou jako Blanické vojsko. Nastoluje se tedy otázka, zda není trh ovládán z velké části právě hráči a středním proudem, který zkrátka nové počítače dnes nevyžaduje.

Jistou otázkou je schopnost programátorů optimalizovat software pro nové počítače. Nemusí to být prostá lenost programátorů, ale také to může být tím, že trh se neustále rozšiřuje a programátoři mají čím dál tím víc práce. Dříve programy uměly zlomek toho, co umí dnes. A pokud se vyskytuje určité procento chyb na několik tisíc řádků, tak čím větší program, tím více chyb, tím méně času na optimalizaci a jsme v začarovaném kruhu. To je však na delší povídání a na to si najdeme čas až někdy příště.

Anketní otázka je tedy jasná. Je pod vaším stolem výkonný počítač, co upgrade nepotřebuje, nebo se tam krčí jen průměrný počítač, co obrůstá pavučinami a již potřebuje obměnu?
Máte pocit, že by si váš počítač zasloužil upgrade?
V anketě šlo hlasovat od 8.6.2012 do 7.6.2013. Počet hlasujících: 468
Ano, již nutně potřebuje14 %
Ano, ale ještě to není nutné42 %
Nevím, asi mi stačí2 %
Ne, ale už mu dochází dech1 %
Ne, upgrade nepotřebuji41 %
reklama