reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apacer vypustil do světa rychlé M.2 SSD

3.9.2014, Jan Vítek, aktualita
Apacer vypustil do světa rychlé M.2 SSD
V dnešní době je k dispozici už celá řada základních desek, které nabízí slot M.2 pro rychlá SSD, ovšem právě těch se zatím na trh moc nedostalo. Modely od firmy Apacer tak budou pro PC jedny z prvních.
Těmi rychlými SSD pro slot M.2 mám na mysli samozřejmě ty modely, které nabídnou vyšší rychlosti než SSD pro rozhraní SATA 6 Gbps, což je nějakých reálných 550 MB/s. Rozhraní M.2 má přitom teoretické maximum 1 GB/s, a to v základní podobě s dvěma linkami PCI Express 2.0. Využít však může i linky PCI Express 3.0, a to až čtyři, takže v takovém případě je maximum něco pod 4 GB/s. Takový slot nabízí ASRock na své desce X99X Killer pro Haswell-E a je to sice pěkné, ovšem možnost reálného využití zatím neexistuje. Pokud je mi známo, zatím nejrychlejším dostupným SSD s rozhraním M.2 je Samsung XP941, jehož maximální výkon se pohybuje někde kolem 950 MB/s, ale co nové Apacery?





Apacer uvedl, že jako rychlá odpověď na rostoucí poptávku po výkonných M.2 SSD přichází na trh dva nové produkty. Jednak je to mPDM+ a pak M.2 PCIe SSD. První z nich je SSD s rozhraním mini PCIe a podobnými rozměry, jaké mají mSATA SSD (konkrétně 51 x 30 mm). Na fotografii je pak M.2 PCIe SSD typu 2242, čili s rozměry 22 x 42 mm, které je vybaveno standardním rozhraním podporujícím jak PCI Express, tak SATA. Obě novinky podporují AHCI (Advanced Host Controller Interface).

Co se týče výkonu, pak Apacer mPDM+ SSD využívá jen jednu linku rozhraní PCI Express 2.0 a jeho maximem je 385MB/s sekvenční čtení. Zajímavějším modelem je tak SSD pro M.2, které již využívá dvě linky a dosahuje propustnosti 780 MB/s. Otázkou pak je, jak je na tom v jiných ohledech, ale to se zatím nedozvíme.

Dle zprávy firmy Apacer však Apple a Microsoft v současné době tlačí na to, aby se na trhu začaly více prosazovat rychlá SSD pro rozhraní M.2, které mají začít vytlačovat SATA SSD především na trhu s notebooky. Nicméně vysoký výkon znamená také vysoké ceny, však zmíněný Samsung XP941 je u nás dostupný jen sporadicky a za ceny kolem 8.000 Kč a 13.000 Kč za 256GB a 512GB verzi. Tyto ceny jsou pořád nižší v porovnání s rychlými SSD v podobě karet pro klasické sloty PCI Express, ovšem v porovnání s takovým Samsung 840 Pro je 256GB XP941 přibližně dvakrát dražší.

Zdroj: techPowerUp
reklama