reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple chce v mimosoudním vyrovnání zaplatit 50 mil. USD za motýlkové klávesnice

22.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
Apple chce v mimosoudním vyrovnání zaplatit 50 mil. USD za motýlkové klávesnice
Motýlkové klávesnice byly před lety velkou pohromou pro uživatele notebooků Apple. Vše skončilo až u soudu, který nyní může skončit mimosoudním vyrovnáním, kdy Apple zákazníkům vyplatí dohromady 50 mil. USD.
Ne každé vylepšení je ve skutečnosti vylepšením. Své by o tom mohli vyprávět uživatelé nejrůznějších MacBooků z let 2015 až 2019, kdy Apple přešel na klávesnice s motýlkovým mechanismem. Ty měly nabídnout tišší chod i menší výšku a s tím i tenčí notebooky. Jenže se ukázalo, že klávesnice jsou dost nespolehlivé a rozhodit je dokážou malé drobky a jiné nečistoty. Některé klávesy tak nezaznamenávaly stisk nebo ho naopak zaznamenávaly vícekrát (což se ale může v zásadě stát i s jinými typy klávesnic, stejný problém jsem měl i na notebooku od Sony). Není divu, že na Apple byla podána hromadná žaloba, která se nyní možná dočká svého konce.
 
Apple MacBook Pro 2017
 
Ten by mohl být dosažen pomocí mimosoudního vyrovnání, kdy Apple navrhuje zákazníkům dohromady vyplatit 50 mil. USD. Půjde o zákazníky, kteří se přidali k hromadné žalobě ze států Kalifornie, New York, Florida, Illinois, New Jersey, Washington a Michigan. Platby by se měly pohybovat mezi 50 až 395 USD podle počtu připojených uživatelů k žalobě a závažnosti (50 USD u těch, kteří měnili jen klávesu, 125 USD u těch, kteří měnili celou klávesnici, a 395 USD u těch, kteří měnili celou klávesnici několikrát).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama